Nu is Roberto sinds ruim een jaar ZZP'er - hij werkt in de PR. Schriftelijke communicatie is in zijn werk erg belangrijk, maar hij kwam er al snel achter dat hij niet goed genoeg kan schrijven.
Nu is Roberto sinds ruim een jaar ZZP'er - hij werkt in de PR. Schriftelijke communicatie is in zijn werk erg belangrijk, maar hij kwam er al snel achter dat hij niet goed genoeg kan schrijven. (Foto: )

'Voor mij is goed kunnen schrijven van levensbelang'

Roberto (36) uit Tilburg is een vlotte prater. Hij vertelt openhartig over zijn jeugd en de moeilijke situatie thuis, waardoor hij meer níet op school was dan wel. Van de acht jaar basisschool is hij misschien maar drie jaar echt op school geweest. Ook de middelbare school heeft hij helaas niet kunnen afmaken. Rond zijn twintigste realiseerde hij zich dat hij een beter leven wilde, dat hij iets met zijn leven wilde doen.

Door Christianne van Leest

TILBURG - "Ik besloot me bezig te houden met het opbouwen van een toekomst. Ik heb de versnelde mavo gedaan en zelfs een mbo-diploma gehaald." Daarna heeft Roberto allerlei banen gehad en kreeg hij een gezin. Maar er waren ook persoonlijke problemen, waardoor hij alles weer kwijtraakte.

Punten en komma's

Nu is Roberto sinds ruim een jaar ZZP'er – hij werkt in de PR – en op zoek naar opdrachtgevers. Schriftelijke communicatie is in zijn werk erg belangrijk, maar hij kwam er al snel achter dat hij niet goed genoeg kan schrijven. "In gedachten doe ik alles goed, maar ik gebruik te veel spreektaal. Ik weet niet waar ik punten en komma's moet zetten, of ik de juiste woorden gebruik en hoe ik zinnen moet formuleren. Voor mij is goed kunnen schrijven van levensbelang."

Op de juiste plek

Roberto ging op zoek naar hulp bij allerei instanties, maar hij kwam niet verder. Bij de Bibliotheek Wagnerplein hoorde Roberto dat het Taalhuis hem verder zou kunnen helpen. Dat bleek een schot in de roos: een medewerker van het Taalhuis regelde een gesprek met een docente van het ROC. Sinds kort zit hij op taalles bij het ROC. "Ik heb het gevoel dat ik op de juiste plek zit en goed word geholpen." Zelfredzaamheid is belangrijk voor Roberto. "Ik heb bij mijn vader gezien hoe lastig het is als je niet goed kan lezen en schrijven. Ik zet alle angst en schaamte opzij om verder te komen."

School

"Het liefst ga ik 365 dagen per jaar naar school om zoveel mogelijk te leren. En om zo snel mogelijk aan het werk te komen, het liefst met mijn eigen bedrijf Shadow Works, een PR-managementbureau."

Op de vraag waar Roberto over vijf jaar staat, zegt hij met een lach: "Dan sta ik in de Quote als meest succesvolle ondernemer van Nederland. Nee, zonder flauwekul: ik wil graag dat mensen niet bang zijn om hulp te zoeken om beter te leren lezen en schrijven!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden