Inmiddels heeft Howard weer een huis. "Ja, dankzij Tiwos heb ik een woning gekregen."
Inmiddels heeft Howard weer een huis. "Ja, dankzij Tiwos heb ik een woning gekregen." (Foto: )

Clown Howard was dakloos

Carnaval, Sinterklaas, de beste buurtfeesten. Clown Howie maakt door heel Tilburg mensen aan het lachen. Niemand die vanachter de schmink ziet dat Howard van Dijk (54) een heel moeilijke periode heeft doorgemaakt. "Ik was dakloos."

Door Rowie van der Vliet

TILBURG - Toen Howard uit huis werd gezet, had hij niet veel bij zich. "Mensen willen altijd als eerste hun telefoon of laptop meenemen. Maar aan wie moet je dan elektriciteit vragen? Een eenhoorn in het bos geeft je geen stroom. Dat gaat niet. Je kunt ook niet al je fotoboeken meenemen. Ik liep met twee tassen met kleding. Eén in mijn linker- en een in mijn rechterhand. Ik had één foto bij. Van mijn hond, mijn maatje."
Howard wist niet waar hij hulp moest vragen. "Ik ben gaan zwerven in de Loonse Drunen en Duinen. De eerste week ben je nog wel onder de mensen. Maar ja, als je lang niet gedoucht hebt, ga je stinken. Ik heb mij teruggetrokken in de bossen en kwam daar weer uit als een dief in de nacht. Ja, om eten te stelen. Met lood in mijn schoenen ben ik toen naar de opvang gegaan. Ik kwam terecht bij SMO Traverse in Tilburg."

Het begon allemaal toen de oude werkgever van Howard ging reorganiseren. Zo kwam hij zonder baan te zitten. "Ik ben als een malle gaan solliciteren. Maar ja, ik had mijn leeftijd niet mee. Toen mijn uitkering stopte, hield het op. Inmiddels heeft Howard weer een huis. "Ja, dankzij Tiwos heb ik een woning gekregen. Ik moest aantonen dat ik het kon opknappen en inrichten. Dat lukte, want ik heb geen twee linkerhanden." Howard woont niet alleen: hij heeft al drie jaar een lieve vriendin. "Ik zit nog steeds in het traject van Traverse, maar alles begint de goede kant op te gaan. Nu zit ik een jaar in de schuldsanering en heb ik ook een andere baan naast het optreden als clown. Ik breng post rond.

Stukje bij beetje pakte Howard ook het werk als clown weer op. Eerst voor kinderen in de daklozenopvang. "Zo zijn ze toch nog een beetje jarig. We haalden dan wat chipjes en limonade en ik deed mijn trucs." Inmiddels vinden we Clown Howie weer op allerlei feesten in Tilburg. Van carnaval bij de Tunnelplekkers tot trouwfeesten en van verjaardagen tot grote feesten in de stad. "Het is een voorrecht dat ik dit mag doen. Die kindersnoetjes die zo stralen. Dan begin ik zelf gewoon te stralen", zegt een breed glimlachende Howard.

Natuurlijk maakt Clown Howie het ook weleens mee dat kinderen bang zijn van clowns. Howard heeft zijn eigen manier om daar mee om te gaan. "Ik krijg weleens de opmerking dat ik de eerste clown ben die het voor elkaar krijg dat bange kinderen toch naast mij staan. Ik probeer altijd op hun niveau contact te maken, bijvoorbeeld door te gaan zitten. Ik geef de ballonnen vaak eerst aan de vriendjes en vriendinnetjes. Daarna steek ik mijn arm met de ballon uit, maar trek ik hem in. Als het dan nog eng is, geef ik hem aan papa of mama.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden