Een zandpad door de heide, is het geen plaatje?
Een zandpad door de heide, is het geen plaatje? (Foto: Ulrich Dregler)

Oproep: Wat is jouw favoriete zandpad?

BRABANT - Een zandweggetje is zoveel meer dan een lang woord zonder klinkers. Dat is ook de opvatting van Brabants Landschap, dat zondag 20 oktober uitroept tot 'Zondag van de Zandpaden'. De natuurorganisatie heeft de speciale dag voor de historische verbindingswegen in het leven geroepen om de paden te behouden voor de toekomst. Hier in Brabant, waar de natuur nooit ver weg is, zet iedereen z'n hakken wel eens in het zand. Wij vragen ons af: wat is jouw favoriete zandpad?

Volgens Brabants Landschap telt onze provincie nog vele honderden, misschien wel duizenden zandpaden. Die paden zijn de oudste verbindingswegen tussen dorpen, tussen gemeenschappen, tussen cultuur en natuur en verbinding tussen historie en heden. In de jaarlijkse Week van het Landschap (12 tot en met 27 oktober) is het thema daarom dit jaar: 'Brabantse zandpaden, waarin natuur en cultuur samenkomen'. Zandpaden staan onder druk, want er verdwijnen er steeds meer. Ze zijn niet alleen historisch (zelfs prehistorisch en Romeins), maar ook ecologisch van groot belang. Ze spelen vaak een hoofdrol in pelgrimswegen die door de provincie lopen, in 'Ommetjes' rond dorpen en in wandelroutes. Ze worden gewaardeerd om hun schoonheid. Ze spelen een rol in verhalen.

De redactie vraagt zich dan ook af: wat betekenen zandpaden voor jou? Heb je een favoriet? Kan je hond er zo lekker op rennen, met je paard in galop of crossen met de mountainbike? Deel het met de redactie en stuur een foto van je favoriete zandpad in en vertel waarom dat ene zandpad zo bijzonder voor je is. En wie weet zie jezelf wel in de komende editie van deze krant!

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden