In Tilburg doen ruim 3.200 kinderen mee met Kindervakantiewerk, met ouders die de financiële bijdrage goed kunnen betalen of met ouders die een beroep doen op de Stichting Leergeld.
In Tilburg doen ruim 3.200 kinderen mee met Kindervakantiewerk, met ouders die de financiële bijdrage goed kunnen betalen of met ouders die een beroep doen op de Stichting Leergeld. (Foto: Gerard Sanberg)

De beste vrijwilligersorganisatie

Drie organisaties zijn genomineerd voor de vrijwilligersprijs voor organisaties 2019. Hieronder stellen wij ze aan u voor. En net zoals bij de individuele vrijwiligers kunt u stemmen op de organisatie van uw voorkeur, op www.contourdetwern.nl of www.vrijwilligerstilburg.nl. Tot 14 oktober.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - De drie genomineerde organisaties verschillen nogal. Het gaat om therapeurtisch paardrijden, om het bestrijden van eenzaamheid of om het alom bekende Kindervakantiewerk.

Therapeutisch paardrijden

Mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking het plezier van paardrijden laten beleven, dat is waar de Stichting HandiCAP voor staat. Voor deze mensen heeft paardrijden namelijk een enorme toegevoegde waarde, zowel geestelijk als lichamelijk. De ruiters gaan er motorisch, psychisch en sociaal op vooruit. Bovendien hebben ze plezier en ze ontspannen zich. De vrijwilligers van de stichting maken dit mogelijk, sommigen al 25 jaar! En het is niet niks wat ze daarvoor doen, want ze lopen vele kilometers in weer en wind naast het paard-met-ruiter. Dat is zwaar werk, je loopt in de kou en in de hitte en je helpt de ruiters ook fysiek. Je ondersteunt ze met op het paard komen en je houdt ze op het paard en tijdens de rit maak je een praatje. En omdat de doelgroep heel divers is, moet je ook goed kunnen schakelen. De ene keer help je een adhd'er in het zadel, de andere keer iemand met een lichamelijke beperking. Omdat er steeds meer cliënten zijn met gedragsproblemen worden onze vrijwilligers soms bespuugd of uitgescholden, maar ze blijven vriendelijk. Gemiddeld lopen ze wekelijks wel tien kilometer per dagdeel naast de cliënt te paard. Daaruit blijkt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en betrouwbaarheid. "Na al die jaren dienstbaarheid verdienen zij het om in het feestelijke zonnetje gezet te worden", meent bedrijfsleider externe zaken Ingrid van Hout. "Zij staan immers altijd klaar voor de cliënten!"

Toen hij zestien was zat Frans van de Moosdijk met kerstmis alleen thuis. Dat was een nare ervaring. Hij wilde dat nooit meer meemaken en ook anderen hiervoor behoeden. Dat werd zijn missie en vanuit die gedachte heeft hij later de Stichting Alleen op deze aarde opgezet. Niemand zou zich eenzaam moeten voelen, dus zoek eenzame mensen op en breng ze met elkaar en met anderen in contact. Zo verminder je hun eenzaamheid. Let daarbij vooral op ouderen want onder hen komt eenzaamheid vaak voor, maar sta open voor alle leeftijden.

Isolement

Het begon dus met een kerst-in, dat was immers het evenement waarbij Van de Moosdijk de eenzaamheid zelf aan den lijve had ervaren. Die kerst-in bestaat nog steeds, maar het palet van de stichting is inmiddels uitgebreid met velerlei activiteiten. Dit kalenderjaar wil de stichting opnieuw zoveel mogelijk Tilburgse mensen uit hun isolement halen. Naast de traditionele kerst-in organiseren ze ook ontmoetingsgroepen en gezamenlijke maaltijden, bingo-middagen, een Paas-in, een vergeet-me-niet dag, een dag van de ouderen, een Sinterklaas-evenement, de Week van de eenzaamheid. Keukengesprekken, zelfhulpgroepen, themabijeenkomsten, lezingen en reizen, alles wordt uit de kast gehaald om ouderen weer aan de maatschappij te laten deelnemen. Als het gaat om heel individuele problematiek als misbruik of onderdrukking die mensen in een isolement drijft, komen ze bij mensen thuis om erover te praten. Van de Moosdijk: "De vrijwilligers van dit team zijn zo krachtig en zo goed, dat mensen vinden dat we een kleine huiskamer zijn. Mensen voelen zich echt thuis, ze komen in heel warm bad terecht en zo voelen ze dat ook. We hebben de activiteiten op verzoek van de bezoekers verhoogd van een naar drie keer per maand, maar ja, dat vraagt van de vrijwilligers natuurlijk weer extra inzet. Onze organisatie is in achttien jaar gegroeid naar een team met een hart van goud en de bezoekers zijn uitermate tevreden."

Kindervakantiewerk

Het mooie van het Kindervakantiewerk is dat je het niet hoeft te introduceren, want iedereen kent het. Vaak kennen mensen het uit eigen ervaring omdat ze er aan hebben meegedaan als kind of vrijwilliger. Maar vaak kennen ze het omdat je het gewoon ziet, op straat. De laatste weken van de grote vakantie kom je de vrolijke groepen kinderen-met-begeleiders overal tegen. Tijdens vossenjachten in de straten van de wijken van Tilburg, of in kolonnes fietsend naar een buitenlocatie om daar aan sport en spel te doen. Vrolijk lawaaierig en heerlijk herkenbaar!

Het Kindervakantiewerk bestaat sinds 1955 en in haar statuten schrijft de stichting in plechtige zinnen: "De Stichting stelt zich ten doel de bevordering van gepaste bezigheid in de zomervakantie voor de schooljeugd. Zij meent dit werk voornamelijk ter hand te moeten nemen teneinde hiermede (preventief) tegemoet te kunnen komen aan de vele klachten over jeugdbaldadigheid, die in het bijzonder in de zomervakantie worden gehoord."

In Tilburg doen ruim 3.200 kinderen mee met ouders die de financiële bijdrage goed kunnen betalen of met ouders die een beroep doen op de Stichting Leergeld. Gezonde, probleemloze kinderen en kinderen met lichamelijke of psychische problemen. De voorzitter Peter van den Bruggen: "Bijna 1000 vrijwiligers zijn wekenlang in touw met het benaderen van kinderen en sponsoren, met de programma's en met activiteiten om geld in te zamelen. Vervolgens offeren zij enkele weken van hun vakantie voor de begeleiding. Hét voorbeeld van een trouwe vrijwilliger is Frans Staps, die al vanaf 1970 actief is! Met hem in gedachten dragen we Kindervakantiewerk Tilburg als Vrijwilligersorganisatie van het jaar 2019 voor."

Gerard Sanberg
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden