Jolanda van ’t Westeinde werkt al vele jaren als wijkverpleegkundige bij Thebe. foto: Laila Willems
Jolanda van ’t Westeinde werkt al vele jaren als wijkverpleegkundige bij Thebe. foto: Laila Willems (Foto: )

Snel schakelen en meteen inspringen

"Ondersteuning van vrijwilligers van VPTZ kan mantelzorgers enorm helpen. De zorg voor mensen die terminaal zijn en die thuis willen sterven, is heel intensief. Vanuit Thebe bieden we verpleging en verzorging, op meerdere momenten van de dag. Denk aan persoonlijke verzorging, maar ook aan medicatie, wondzorg en katheterzorg. Ook onze teams nachtzorg zijn vaak betrokken. Toch blijven er nog uren genoeg over waarop de familie er alleen voor staat. Dan is het erg fijn als VPTZ-vrijwilligers mensen thuis kunnen ondersteunen.”

Door Ilse van Dongen

TILBURG - Jolanda van ’t Westeinde werkt al vele jaren als wijkverpleegkundige bij Thebe. “Het is mooi als mensen in de laatste fase thuis kunnen blijven, met ondersteuning van vrijwilligers”, zegt Jolanda. “Als wijkverpleegkundige zit ik vaak om de tafel met families: wat zijn de wensen van de terminaal zieke en wat kan er thuis? Ik attendeer mensen op het bestaan van VPTZ en vertel wat een VPTZ-vrijwilliger biedt. Eigenlijk doet de vrijwilliger wat een partner, vriend of familielid ook zou doen: de zieke nabij zijn, een praatje maken, een wandeling als het gaat, samen koffiedrinken of gewoon in huis zijn zonder de zieke te storen. De VPTZ-vrijwilliger is geen verpleegkundige en ook geen huishoudelijke hulp. Eigenlijk is het eenvoudig: dankzij de vrijwilliger is de zieke niet alleen thuis en kan de vaste mantelzorger een paar uur de deur uit.”

Inzet van VPTZ gaat in goed overleg met de familie, Thebe en de coördinatoren van VPTZ. “Over en weer weten we elkaar vlot te vinden”, aldus Jolanda, “we vullen elkaar aan en samen bieden we families de passende zorg. Daarbij weet ik inmiddels dat snel schakelen belangrijk is. In een huis waar iemand terminaal ziek is, heb je te maken met een wankel evenwicht; het komt voor dat families van de een op de andere dag het water aan de lippen staat. Dan is het fijn als er VPTZ-vrijwilligers zijn die meteen kunnen inspringen. Gelukkig weten we allemaal dat aandachtig aanwezig zijn het allerbelangrijkste is: luisteren naar het verhaal van de zieke of van de mantelzorger. Soms doen wij dat vanuit de wijkverpleging.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden