Op de Facebook-pagina van Feniks zag Wilma de training 'Op Volle Kracht Vooruit!' (OVKV) en nam contact op.
Op de Facebook-pagina van Feniks zag Wilma de training 'Op Volle Kracht Vooruit!' (OVKV) en nam contact op. (Foto: )

Wilma mixt werk en opleiding door 'Op Volle Kracht Vooruit!'

Wilma leed jarenlang aan depressies en was daardoor aan huis gekluisterd. Dankzij de activiteit 'Koffietijd' en training 'Op Volle Kracht Vooruit!' bij Feniks kwam ze er weer bovenop. Hierdoor combineert ze nu betaald werk en een opleiding in de zorg.

Door Gerda de Vries

TILBURG - Wilma (53) is een geboren en getogen Tilburgse. Zij heeft twee volwassen zonen uit een eerder huwelijk en is ondertussen alweer 21 jaar gelukkig getrouwd met haar vrouw Ankie. "Ik kreeg terugkerende depressies waarvan de laatste jarenlang heeft geduurd. Ik ontving geen uitkering van het UWV, we leefden enkel van het salaris van mijn vrouw."
Door haar ziekte is Wilma er tien jaar tussenuit geweest. Op de Facebook-pagina van Feniks zag ze de training 'Op Volle Kracht Vooruit!' (OVKV) en nam contact op. Omdat deze pas later startte, ging ze eerst de ontmoetingsactiviteit 'Koffietijd' doen. De afwisseling van leuke activiteiten en diepgaande gesprekken sprak haar erg aan: "Verschillende culturen komen bij elkaar en daardoor krijg je begrip voor elkaar."
Bij OVKV leerde Wilma naar zichzelf te kijken en haar kwaliteiten te (her)ontdekken. "Dit was nodig omdat ik mijn zelfvertrouwen kwijt was. Tijdens de cursus ga je op zoek naar vrijwilligerswerk. In een gemoedelijke sfeer ben ik deskundig geholpen met tips, informatie en ook bij het solliciteren." Wilma ging vrijwilligerswerk doen bij de ruilwinkel aan de Korvelseweg en had het daar erg naar haar zin. "Ik kon meer dan ik dacht en groeide enorm. Toen besefte ik dat ik weer kon gaan werken om zo mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij."
Een groepsgenoot vroeg haar mee naar een bijeenkomst voor herintreedsters van SwitchZ. Een traject waarbij je een opleiding tot verzorgende (Individuele Gezondheid/Maatschappelijke Zorg) volgt in 1.5 jaar, waarbij je betaald werkt en studeert. Door Feniks is Wilma gemotiveerd nieuwe dingen te ondernemen en groeide haar zelfvertrouwen. "Ik was door de depressies en het thuiszitten zó afhankelijk geworden. Nu durfde ik de stap te zetten om deze nieuwe uitdaging aan te gaan!" Ondanks dat de studie pittig is, vindt Wilma de stof uitdagend en het werken met ouderen heel fijn. "Het merendeel is zo blij en dankbaar dat je komt. Ondanks dat het soms zwaar is, is er humor, zelfspot en lachen we veel. De tijd vliegt, zoveel plezier heb ik in mijn werk!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden