Armadillo Hildebrand van de opleiding Audio-visueel specialist registreert het optreden van zangeres Daphne van Beers
Armadillo Hildebrand van de opleiding Audio-visueel specialist registreert het optreden van zangeres Daphne van Beers (Foto: Gerard Sanberg)

Toekomstig Techniek Talent

Als je niet oppast trap je zomaar op een op-afstand-bestuurd autootje of stoot je je hoofd aan een mini-drone. Ook kun je een Eiffeltoren bouwen of een riool aanleggen, op schaal dan wel. Techniek is een veelzijdige branche blijkt in de Koepelhal, want er treedt ook een zangeres op met professionele licht- en geluidstechniek. Zo is er voor elk van de 2501 scholieren wat wils, bij de manifestatie Toekomstig Techniek Talent.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Snuffelen aan techniek kun je ook heel letterlijk, die woensdag. Onder de noemer procestechniek kun je bij IFF, een bedrijf dat veel Tilburgers ruiken als de wind hun kant op staat, je neus testen. Scholieren staan te snuffelen aan allerlei geurstaaltjes in reageerbuisjes en moeten dan die geuren thuisbrengen. Dat valt niet mee, maar leuk is het wel. Er is heel veel te zien in de Koepelhal, en heel veel te doen want zo maak je kennis met techniek: door te doen.

Bedrijven en opleidingen

De manifestatie wordt voor de zesde keer gehouden en wordt breed gedragen in Midden-Brabant. Dat blijkt wel uit de deelname van meer dan 50 bedrijven en opleidingen. Simone Mayvis organiseert het voor de vierde keer en is enthousiast: "Hartstikke mooi toch, zoveel deelnemende bedrijven? En het is ook gelukt om vooraf overleg te voeren over wat de exposanten leerlingen laten doen. Want ja, daar gaat het natuurlijk wel om, je moet leerlingen leuk aan de gang krijgen en je kunt niet volstaan met een waaiertje folders en gratis pennen uitstallen in een kraam. Nee, activiteit! Wat je ziet is veel wedstrijdjes en games. Nou, dat srpeekt jongeren aan!" Annelies van Helvoort, coördinator van het Platform Promotie Techniek Midden-Brabant: "Nieuw is dat we ook kinderen van de basisschool in huis hebben. Groep acht van Den Bijstere bijvoorbeeld is nu binnen. Die zijn enthousiast hoor. En dat zijn de middelbare scholieren van dertien, veertien en vijftien jaar ook. Er doen veertien scholen voor voortgezet onderwijs mee, uit Tilburg, Waalwijk, Oisterwijk, Berkel-Enschot, het is echt heel gespreid." Mayvis: "We hebben nu ook een groen plein, want tuintechniek is ook techniek."

Brandweerman paraat

Naast beide organisatoren staat een ernstig kijkende brandweerman. Hoe dat zo? Mayvis: "Ja, kijk, in die stand daar gebruiken ze laserstralen en om die goed zichtbaar te maken staat er een mistmachine bij. Nou, die mist, daar reageert het brandalarm op dus dat moesten we uitschakelen. Maar dat mag alleen als in plaats daarvan een brandweerman de boel in de gaten houdt. Hij vervangt dus de techniek door menselijke waakzaamheid!" De laserstralen horen bij procestechniek. Daarnaast zijn er pleinen voor Zorg, Metaal, Mechatronica, Installatietechniek, Bouw, Automotive, Transport en Logistiek, Luchtvaarttechniek en Groen. En op elk plein kun je technische dingen doen. Bijvoorbeeld schakelingen solderen bij luchtvaarttechniek.

Inspannen

Rémi van den Hoven en Lukas Tabak, allebei veertien jaar en in de tweede klas mavo van het Koning WIllem ll College, zijn er ingespannen mee bezig, puntje van de tong tussen de tanden. Lukas: "Ik wil de richting van de bouw op, iets als architect bijvoorbeeld. Maar hoe dat weet ik nog niet. Ik kan eerst havo doen en dan hbo, maar ik kan ook na de mavo naar het mbo gaan." Rémi: "Ja, ik ga zeker iets met techniek maar ik weet nog niet wat. Kijk, ik ben klaar met de schakeling!" Hij laat het zien aan Jasper, student luchtvaarttechniek van het ROC, maar die is niet tevreden: "Nee, die verbinding is verkeerd om, dat moet opnieuw." En Rémi gaat nog wat meer solderen. Jasper: "Ik zit nu in het derde jaar van de opleiding luchtvaarttechniek, niveau 4. Daarna wil ik naar defensie, als vliegtuigmonteur." En als je uitgezonden wordt? Hij haalt zijn schouders op: "Dat hoort er bij. Is vast een mooie ervaring."

Meiden en techniek

Wil Loermans is programmamanager van Ontdekstation013 en loopt enthousiast rond: "Mooi om te zien dat zoveel meiden meedoen. Ja, ik weet ook wel dat ze hier gewoon naartoe moeten, maar je ziet ze niet alleen bij typische meidendingen, kijk, ze staan in de rij bij de vrachtwagensimulator en ik zag net een stel meiden schakelingen solderen." Opvallend en overal hoorbaar is het podium met licht- en geluidstechniek en heuse optredens. Zangeres Daphne van Beers, negentien jaar, derdejaars van de opleiding artiest: "Ja, het was een mooie tijd en ik heb veel geleerd, maar goed dat ik straks verder kan. Liefst wil ik echt gaan zingen als professionele carrière, of presenteren." Haar optreden wordt technisch begeleid door Armadillo Hildebrand, ook negentien jaar en tweedejaars van de opleiding Technisch Audio Visueel-specialist: "Het is een hele gevarieerde opleiding, je hebt wel een specifiek doel maar je oriënteert je heel breed. Ik wil hierna naar de filmacademie, regisseur worden."

Een gokje met een blokje

Op het Bouwplein kun je een gokje met een blokje wagen, oftewel: zaag van een balk een blokje af dat precies in een voorbeeldgleuf past. Als je een tijdje toekijkt zie je dat zagen helemaal niet zo gemakkelijk is. Directeur Bouwmensen Hans van Gestel grinnikt: "Ja, wij zijn bezig met een nieuwe aanpak om meer studenten te werven. De kloof tussen de vraag naar vakmensen en het aanbod ervan, onze studenten dus, is zorgwekkend groot. Dus onzde werving moet beter aansluiten bij de doelgroep. En ze krijgen een baangarantie he?" Dat kan zijn, maar scholieren blijven natuurlijk wel gewoon scholieren want waar staat bij al dat technisch spektakel de langste rij? Nou, het kraampje waar je gratis een ijsje krijgt, gooit hoge ogen.

Gerard Sanberg
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden