Foto: Artist-freed

't Is me gezegend

Door Hans Strijards, pastoraal werker

Op het moment wordt er in het nieuws erg veel gepraat over het klimaat. De opwarming van de aarde. Het broeikaseffect. De stikstofuitstoot. Wetenschappers van allerlei soort vertellen ons via de televisie dat het bijna vijf voor twaalf is. We kunnen er nog iets aan doen, maar dan moeten we snel zijn en gelijk maatregelen nemen.

Wanneer deze deskundigen ons vertellen over de problemen die er zijn dan wordt duidelijk hoe de mensen en de natuur met elkaar verbonden zijn. Veel dingen die wij in het verleden argeloos deden, blijken een directe uitwerking op de natuur te hebben. We gaan dat nu pas beseffen. Vlees eten, met de auto op weg, op vakantie gaan met het vliegtuig, douchen en je stoep reinigen: het zorgt klaarblijkelijk allemaal voor het uit balans brengen van de natuur.

In Groningen, Den Haag en Den Bosch demonstreren de boeren en in Amsterdam de klimaatactivisten. Als je alle ophef in de politiek ziet en vooral alle verdeeldheid over het onderwerp, dan kun je je afvragen of we er als mensen alleen nog wel uitkomen. Wat hulp van bovenaf kunnen we zeker gebruiken, wat zegen en geluk.

Dat mensen en de natuur intens met elkaar verbonden zijn, dat weten we in de kerk al eeuwenlang. Daarom hadden we begin oktober alle Tilburgers uitgenodigd om hun huisdieren mee te brengen naar de Heikese kerk (4 oktober) en de Petrus en Pauluskerk (6 oktober). Met een groter doel. Toen op deze dagen de dieren gul werden gezegend, hoopten we ook dat iets ervan zich over onze wereldleiders zou uitspreiden. Want zij zijn vooral degenen die het nu nodig hebben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden