Stilleven dat Henriëtta Knip in 1834 heeft geschilderd en nu in Het Noordbrabants Museum hangt. foto: Het Noordbrabants Museum
Stilleven dat Henriëtta Knip in 1834 heeft geschilderd en nu in Het Noordbrabants Museum hangt. foto: Het Noordbrabants Museum (Foto: )

Brabantserfgoed.nl in teken Tilburgse vrouwen

Brabantserfgoed.nl staat in het teken van Brabantse vrouwen. Boerinnen, bestuurders en adellijke dames waren geliefd of gehaat in hun dorp, stad of wijk. Maar hun verhalen worden zelden verteld.

TILBURG - De in Tilburg geboren schrijfster Anke Servaes (1897-1947) schreef boeken voor meisjes en volwassenen. Betrokkenheid met de sociaal zwakkeren en de volwassenwording van meisjes spelen een belangrijke rol in werken als Knolletje (1927), Pil (1931) en Dokter Els (1933). Haar boeken zijn vertaald in het Duits, Deens, Noors en Zweeds. In het Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde (1953-1955) schreef men: "De lyrisch-gestemde vrouw, zij kan verschijnen in de literatuur als de minnares (Hélène Swarts), als de profetes (Henriëtte Roland Holst), zij kan ons ook het beeld vertonen van de vrouw, de levensdraagster, gebogen over het kleine, hulpbehoevende wezen, het kind: Anke Servaes."

Henriëtta Geertruij Knip (1783-1842) maakte deel uit van de bekende Tilburgse kunstenaarsfamilie Knip. De aquarellen van haar broer Josephus en de poezen- en kattenportretten, de eerste in hun soort, van nichtje Henriëtte waren gewild in Europa. Maar ook de bloemstillevens van Henrietta waren populair. Zo kocht Wilhelmina van Pruisen, de gemalin van Willem I, voor een schilderij. Henriëtta werd in Parijs opgeleid door de uit Tilburg afkomstige en zeer beroemde bloemschilder Gerard van Spaendonck.

Het verhaal van beide vrouwen lees je op Brabantserfgoed.nl.

Audrey Tulkens
Meer berichten