Foto: Oranje Comité |Tilburg

Gemeente Tilburg 75 jaar in vrijheid: activiteiten in bevrijdingsweekend

Een belangrijke mijlpaal waar met een omvangrijk programma bij stil wordt gestaan. Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout vieren op grootse wijze dat zij op 27 oktober 75 jaar geleden zijn bevrijd. Er zijn tal van evenementen.

TILBURG - Op vrijdag 25 oktober is er een Theatervoorstelling: Oorlogstuig – Dansen voor je leven. Zaterdag is het thema Jong en oud: Verhalen vertellen door muziek en kinderactiviteiten. Op zondag, de dag van de bevrijding, is er een Tour en taptoe met meer dan 150 (oude) legervoertuigen en elf muziekkorpsen. Ook is dan de Regionale Veteranendag.

Oorlogstuig

In deze theatervoorstelling wordt het verhaal van Roosje Glaser door Theatergroep Bluv vertolkt. De geëmancipeerde Joodse Roosje Glaser boekt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant. Maar dan wordt Roosje verraden. In verschillende concentratiekampen probeert ze te overleven door dansles te geven aan SS'ers. Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen.

De voorstelling is op vrijdag 25 oktober om 20.00 uur in de Wagenmakerij, Burgemeester Brokxlaan 4. Kaarten kosten 2,50 euro via Theaters Tilburg.

Ook is er op vrijdag om 14.00 uur een herdenking van burgerslachtoffers in Fatima op de kruising van de Ringbaan-Zuid en Groenstraat en de boekpresentatie: Verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding van Udenhout en Biezenmortel bij 't Plein aan Tongerloplein 1 in Udenhout. Dit duurt van 20.00 tot 22.00 uur.

Kom met je (klein) kinderen op zaterdag naar de Wagenmakerij in de Spoorzone en geniet van de muziek, waaronder oorlogsliedjes, van onder andere De Gouden Mix, Trio Zand Zeep en Soda, SaYezz, Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia en Big Band Goirle.

Kinderen

Voor kinderen zijn er activiteiten met als thema Bevrijding georganiseerd door Ontdekstation013, Stadsmuseum Tilburg en Vincents Tekenlokaal. Kinderen mogen hun eigen bevrijdingsvlag ontwerpen en maken. Vervolgens kan de Nederlandse vlag gehesen worden. Laat een mooie foto van jezelf maken met een foto van de Bevrijding 75 jaar geleden als achtergrond. De activiteit is van 12.00 tot 16.30 uur in de Wagenmakerij.

Ook is op de zaterdag om 12.00 uur de onthulling van de Liberty Bell in Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood, Kapelhof 6. De opening van het project herbeleving Schijnvliegveld de Kiek is van 12.30 tot 14.00 uur. De dodenherdenking en bevrijding van Goirle is in de kerk Sint Jan in Goirle om 14.30 uur. Ook is er een inloopevenement in Udenhout bij 't Plein tussen 14.30 en 17.00 uur.

Tour en taptoe

Circa 150 (oude) militaire voertuigen rijden zondag, vergezeld van negen pipebands en twee fanfares, door het centrum van Tilburg. De start is om 14.30 uur vanaf het NS-plein en gaat via de Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring, Heuvelstraat en de Willem-II straat terug naar de Spoorzone.

Iedereen langs de kant krijgt een bevrijdingsvlaggetje om de stoet mee te verwelkomen. Bezoekers kunnen plaatsnemen langs de route of op de tribune op de Heuvel. Daar is een officieel defilé, afgenomen door de burgemeester en vertegenwoordigers van de landmacht en veteranenorganisaties.

Vanaf 13.45 uur staan alle voertuigen langs de Burgemeester Brokxlaan opgesteld. Ook is er rond 15.00 uur een flyby van zes historische vliegtuigen.

Ook is op zondag een openstelling van het ereveld van de begraafplaats Gilzerbaan, Gilzerbaan 98 van 9.00 tot 17.00 uur. Regionale Veteranendag wordt zondag in en om de Wagenmakerij gevierd van 10.00 tot 17.00 uur. In het Vrijheidspark aan Koningsplein 80 start een oorlogsmonumentenwandeling om 11.00 uur. Deelname kost 4 euro. Ook kan men kijken naar een belevingsevenement bij Schijnvliegveld de Kiek tussen 11.00 en 17.00 uur.

Bij het Peerke Donders Paviljoen aan Pater Dondersstraat 14 is zondag de expositie 'De laatste getuigen' te zien van 13.00 tot 17.00 uur. In het Vrijheidspark is Peace and Jam van 14.30 tot 19.00 uur.

De dodenherdenking en bevrijding in Berkel-Enschot is op zondag in de St. Caeciliakerk, Kerkstraat 2 van 19.00 tot 21.00 uur.

Voor meer informatie over het gehele programma kijk op:

wijherdenkenenvieren.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten