Brigitte en Karel na de beklimming met gidsen Mary Edwara en Michael Shaban.
Brigitte en Karel na de beklimming met gidsen Mary Edwara en Michael Shaban. (Foto: )

Naar de top van de Kilimanjaro

Ze hebben het gehaald. In vijf dagen tijd beklommen de Brigitte Deblauwe en Dave Stassen de Kilimanjaro, de hoogste berg in Afrika. Ze gingen de uitdaging aan om geld op te halen voor onderzoek naar alvleesklierkanker, een moeilijk te behandelen ziekte waarnaar nog veel onderzoek nodig is.

Door Gerard Sanberg

TANZANIA - De Kilimanjaro is bijna 6000 meter hoog en de beklimming ervan is niet iets wat je op een mooie zondagmiddag eventjes doet. Zeker niet! Als je het niet goed voorbereidt, komt er niets van terecht. Deblauwe: "We waren acht dagen onderweg. Ruim zes dagen klimmen in vrieskou, ijle lucht, gure wind en soms stijl omhoog. Het was zwaar, echt een beproeving maar ook een unieke ervaring." Kou en sneeuw is niet het eerste waar je aan denkt, bij Afrika, maar dat was er wel? "Nou! En hoogteziekte speelde ons ook parten. Door lage luchtdruk krijg je weinig zuurstoftransport in je bloed en je wordt kortademig. Of je krijgt stekende hoofdpijn, zo erg dat je ervan moet braken. Dat laatste overkwam mij, mijn zwager Karel kreeg vooral last met zijn ademhaling. En je kunt dat niet negeren hoor, anders krijg je longoedeem. Op 4000 meter hoogte zijn we tenslotte plastabletten gaan slikken, dat helpt wel. En je went aan de hoogte, dat ook."

Arm maar opgewerkt

"Het is hele expeditie hoor, we waren met een team van veertien. Met kampeerspullen, tenten en zo, voor de overnachtingen. En dragers natuurlijk. Op 5 oktober gingen we van start. Tijdens zo'n tocht leer je de Tanzanianen respecteren. Dat is heel bijzonder, ze hebben eigenlijk niets of nauwelijks iets, maar ze staan opgewekt in het leven en maken zich weinig zorgen. We namen de Lemosho-route en 11 oktober stonden we op de top, de Uhuru-peak. De foto is genomen op de terugweg, bij de Mweka-gate. Daarna gingen we verder naar beneden waar onze familie ons opwachtte."

Het doel van de expeditie

De Tilburgse en haar zwager gingen op pad om geld op te halen voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Deze agressieve vorm van kanker komt niet zo vaak voor in Nederland (3000 diagnoses per jaar), maar de overlevingskansen zijn slecht. Om daar verandering in te brengen is meer onderzoek nodig, vooral vroegtijdige diagnose is belangrijk, en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor een betere overleving met behoud van kwaliteit van leven. Deblauwe: "In maart 2017 kreeg mijn zus Ann de diagnose alvleesklierkanker. Zelf heb ik borstkanker gehad. Het gaat ons gelukkig goed en daar ben ik erg dankbaar voor. Nu tien jaar na mijn ingreep, ga ik dit avontuur aan met mijn zwager Karel Stassen. Wij hopen 10.000 euro per project in te zamelen voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Met deze onderzoeken willen wij patiënten een beter vooruitzicht geven." De tocht is ook te volgen op Facbook: dakvanafrika. Wie de actie wil steunen, kan een bijdrage over maken naar NL22 ABNA 0842 0222 44 t.n.v. B.M. Deblauwe/Kiliproject.

??Gerard ?Sanberg
Meer berichten