Bij de naam van het stadsdeel Korvel denken we al snel aan de Korvelseweg, het Korvelplein en de karakteristieke kerktoren.
Bij de naam van het stadsdeel Korvel denken we al snel aan de Korvelseweg, het Korvelplein en de karakteristieke kerktoren. (Foto: )

Nieuw boek met foto's over Korvel, Oerle en Berkdijk

Bij de naam van het stadsdeel Korvel denken we al snel aan de Korvelseweg, het Korvelplein en de karakteristieke kerktoren. Maar Korvel is veel groter en kent veel straatjes en plekjes die zich aan het oog onttrekken. Voeg daaraan nog het aangrenzende Oerle en Berkdijk toe, en het is niet verwonderlijk dat een 'Tilburgs fotoalbum' van deze wijken uit zijn voegen barst met meer dan driehonderd historische foto's en documenten.

TILBURG - Dit 'fotoalbum', zoals samensteller Ronald Peeters het zelf noemt, is het vierde deel in de boekenreeks 'Buurten in Tilburg'. Eerder verschenen albums over de Hasselt, Broekhoven, en Jeruzalem, Koningshoeven en Armhoefse Akkers. Peeters beschrijft de 'grote' geschiedenis van zijn onderwerp, en presenteert vervolgens honderden foto's waarop we de 'kleine' geschiedenis terugzien.

Foto's

Daarbij moeten we denken aan foto's van de verdwenen straatbeelden, de nijverheid en industrie die ooit het leven beheersten, en historische momenten zoals de bouw van de nieuwe Korvelse kerk of het bezoek van koningin Wilhelmina en koningin-regentes Emma aan de textielfabriek van Van Dooren en Dams, toen aan het plein gelegen. Op het plein stond ooit ook een muziekkiosk, een geschenk van fabrikant Emile van Dooren, waar het befaamde harmoniekorps L 'Echo des Montagnes concerteerde op zon- en feestdagen. Het rijke verenigingsleven in de genoemde wijken komt ruim aan bod, maar het interessantst zijn toch wel de foto's die indertijd veelal door de bewoners zelf zijn gemaakt. Gouden bruiloften, communiekantjes, volksrevues, de opening van een speeltuin, de jongens- en de meisjesclub van De Poel op zomerkamp in Reusel.

Feest van herkenning

Aan dit boek leverde Rien van den Berg een belangrijke bijdrage. Daarmee komen tientallen beelden weer tot leven die nooit eerder in gedrukte vorm verschenen zijn, en die voor velen een feest van herkenning zullen zijn.
Het boek 'Korvel, Oerle en Berkdijk' bestaat uit 192 bladzijden en is voor 18,95 te verkrijgen in boekhandels.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden