Ilona Posthumus is wekelijks te vinden in bibliotheek Heyhoef, waar de leden van het Schrijfatelier samenkomen. (foto: Theo van Etten)
Ilona Posthumus is wekelijks te vinden in bibliotheek Heyhoef, waar de leden van het Schrijfatelier samenkomen. (foto: Theo van Etten) (Foto: )

'Breekpunt' is keerpunt voor Ilona

'Een jongen is slachtoffer van huiselijk geweld. Gelukkig heeft hij de onvoorwaardelijke steun van zijn beste vriendin.' Zo luidt de ondertitel van het boek 'Breekpunt' van Ilona Posthumus. Een verhaal over vriendschap en liefde tegen de achtergrond van een donkere werkelijkheid.

Door Theo van Etten

TILBURG - De Tilburgse schrijfster is al vijftien jaar werkzaam in het onderwijs en maakte het meerdere malen mee: kinderen die ogenschijnlijk alles op orde lijken te hebben, maar die stiekem worstelen met een groot probleem. "Ze zien er leuk uit, hebben volop vriendjes, zijn sportief of hebben rijke ouders. Niets aan de hand, zo lijkt het. Maar soms bevindt zich achter die fragiele schil een heel andere werkelijkheid. Dergelijke onderwerpen inspireren mij om over te schrijven."

Kick

En dat doet ze al van jongs af aan. Ook is ze lid van het Schrijfatelier. "Dankzij de feedback van anderen leer ik veel nieuwe dingen en durf ik buiten mijn comfortzone te treden." Toch nam Ilona pas een jaar geleden het besluit om een uitgever te benaderen. "Op advies van mijn man, het manuscript lag al wat langer op de plank", legt ze uit. "Eerdere boeken heb ik niet opgestuurd omdat ik schrijven vooral als ontspanning zie. Dat het dan toch lukt om een heel boek af te ronden, ja, dat geeft een enorme kick."

Confronterend

De hoofdpersoon in het boek, Justin, is slachtoffer van huiselijk geweld. Nadat zijn vader plotseling overlijdt, blijft hij achter bij zijn moeder, met wie het contact slecht is. Bovendien wordt hij door zijn stiefvader mishandeld. Met zijn overbuurmeisje en beste vriendin Isabel bouwt hij een innige band op. Ze overtuigt hem dat hij de hulp moet accepteren die zo hard nodig is. "Nee, autobiografisch is dit verhaal niet. Gelukkig maar, nu kan ik meer afstand nemen en durf ik het aan om confronterend te zijn. Ik schrijf vanuit het perspectief van de jongere. Waarom volwassenen zich gedragen zoals ze doen, is voor hen niet zo interessant."

Opvolger in de maak

Als thema koos Ilona voor de relatie tussen Justin en Isabel. "Als schrijfster had ik echter iets heftigs nodig waardoor de hoofdpersonen dichter bij elkaar kunnen komen en hun band zou versterken. In dit geval was dat huiselijk geweld." Het verhaal speelt zich af in verschillende tijdvakken, waarbij het laatste hoofdstuk eindigt waar het eerst begint. "Zo is de cirkel rond. En bij lezers blijkt deze vorm prima aan te slaan."

Een opvolger is ook al in de maak, hoewel het zeker geen vervolg op 'Breekpunt' zal zijn. Wel pakt Ilona opnieuw een pittig onderwerp aan. "Jongeren maken echt wel heftige dingen mee. Ze moeten vaak al op jonge leeftijd volwassen zijn. En natuurlijk hoop ik dat mijn kinderen daar nooit mee te maken krijgen. Maar dat heb je echt niet altijd in de hand."

'Breekpunt' is een young adult boek en voor 19,99 euro verkrijgbaar via Bookscout.

Theo van Etten
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden