Carlien volgde een traject in De Krachtcentrale 013: “De Krachtcentrale gaf mij het juiste zetje op het juiste moment”
Carlien volgde een traject in De Krachtcentrale 013: “De Krachtcentrale gaf mij het juiste zetje op het juiste moment” (Foto: Regine Griep)

Carlien: Ik ben weer een blij mens!

Op regelmatige basis verschijnen er in het Stadsnieuws persoonlijke verhalen van mensen die een traject volgen in De Krachtcentrale 013. Dit keer het verhaal van Carlien, die door gedwongen ontslag in een depressie belandde.

Door Regine Griep

TILBURG - Lange tijd zat het Carlien mee. Na de HBO-Verpleegkunde en de academische studie Gezondheidswetenschappen, werd ze vakbondsbestuurder voor de zorgsector. Jaren later ging ze Ondernemingsraden trainen. "Een baan die ik helemaal het einde vond!"

Een harde werker, die haar mannetje stond, in bezit van een gezonde dosis humor en een no-nonsense attitude. Dat was Carlien ten voeten uit.Tot het moment dat Carlien te maken kreeg met gedwongen ontslag. "Dat was een enorme klap. Mijn werk was grotendeels mijn identiteit, mijn status. Ik viel in een diep gat, voelde me verslagen. Ik raakte mijn structuur kwijt, mijn netwerk viel weg. Ik had geen zin meer om op te staan, geen doel meer. Het werd van kwaad tot erger. Mijn dag- en nachtritme draaide om, ik zorgde steeds slechter voor mezelf en belandde in een forse depressie.

Na lange tijd kwam het keerpunt. Carlien kreeg bij het UWV de tip om kennis te gaan maken bij De Krachtcentrale 013. "Tijdens het eerste gesprek hoorde ik dat het een groepstraject was. Ik dacht: dat is niets voor mij! Aan de andere kant voelde ik: er moet iets gebeuren. Ik besloot te starten, simpelweg omdat alles beter was dan thuis op de bank zitten."

Carlien startte met de training, en wat bleek? De groep beviel juist heel goed. "In de groep merkte ik: hé, ik ben niet alleen. Als groep help en steun je elkaar. Dat krikt je op. Het zat voor mij in hele kleine dingen. Zo was ik goed in het schrijven van brieven. Daarmee hielp ik de ander en dat gaf mij een kick. Ik voelde me weer een hele peer! Met opdrachten van de Krachtcentrale werd ik aan het werk gezet: 'Carlien, volgende week heb jij 2 telefoontjes gedaan!' Of ik moest iets uitzoeken via internet. De trainer was mijn 'stok achter de deur'. Dát was wat ik op dat moment nodig had."

Carlien ging naar open dagen van diverse zorginstellingen. "Ik ging dingen doen die ik niet meer voor mogelijk hield. Want mijn overtuiging was lange tijd: 'Wie zit er nou op zo'n oude taart te wachten?'"

Het traject bij De Krachtcentrale bleek een ommekeer voor Carlien. "Vanuit de Krachtcentrale heb ik, met kleine stapjes, weer de kracht en het geloof in mezelf terug gevonden. Dat ben ik gaan inzetten én gaan uitdragen."

Inmiddels werkt Carlien als ZZP-er in 24 uurs diensten in de terminale zorg. Het is pittig, maar geeft veel voldoening: "Mijn doel is 'comfort bieden'. Het is het laatste dat je voor iemand kunt doen." Carlien is dankbaar dat ze op deze manier weer haar eigen brood kan verdienen. En ze investeert ook in de toekomst. Op 16 november doet ze examen voor haar BIG-registratie als verpleegkundige. "Mijn wens is om les te geven bij een opleiding tot verpleegkundige of verzorgende".

Heeft Carlien een tip, wanneer je door baanverlies in een depressie terechtkomt?

"Probeer met hele kleine stapjes te beginnen. Hoe klein die stapjes ook zijn, het zijn wel stapjes. En zorg dat je bekrachtigd wordt in elk stapje dat je zet. Doe het dus niet alleen. Wanneer je je telefoon niet meer beantwoordt en de gordijnen dicht laat, weet dan dat je hulp moet zoeken. Het gedwongen ontslag voelde voor mij als rouw; ik verloor iets heel dierbaars. Ik weet nu: tijd is het beste medicijn. Daar past geen opgelegd tempo bij. Druk verlamde mij juist, want dat bevestigde mij steeds in mijn onvermogen. Het traject bij De Krachtcentrale 013 gaf mij het juiste zetje op het juiste moment. Namelijk op een moment dat de tijd voor mij rijp was. Ik ben nu gewoon weer een heel blij mens!"

Of je nu werkt, een uitkering hebt of voor jezelf wilt beginnen: Een loopbaan- of re-integratietraject bij De Krachtcentrale brengt beweging in je loopbaan en leven. Je volgt een training en krijgt intensieve individuele coaching. Samen werk je aan het vinden van een baan of passend bestaan. Wij je meer weten? Kijk dan op www.dekrachtcentrale013.nl

Regine Griep
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden