Volle bak bij het stadsgesprek over het ontwerp van het stadsforum. Bureau ZUS presenteerde aan de bewoners aan de binnenstad en andere belangstellenden de ontwerpschetsen voor een stadsforum.
Volle bak bij het stadsgesprek over het ontwerp van het stadsforum. Bureau ZUS presenteerde aan de bewoners aan de binnenstad en andere belangstellenden de ontwerpschetsen voor een stadsforum. (Foto: Gerard Sanberg)

Vormgeving van het Stadsforum

Bureau ZUS presenteerde aan de bewoners aan de binnenstad en andere belangstellenden de ontwerpschetsen voor een stadsforum midden in Tilburg. In december zal de gemeenteraad hierover een beslissing nemen, dus de tijd dringt. Verantwoordelijk wethouder Mario Jacobs ziet het als een prachtige kans.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - De vraag aan stedebouwkundig Bureau ZUS was, wat te doen met de enorme ruimte tussen Gerechtsgebouw, Katterug, Paleis, stadhuis, Heikese kerk, Schouwburg en Concertzaal. Die gebouwen verschillen qua stijl, leeftijd en functie en staan tamelijk willekeurig gerangschikt. De weg er doorheen kenden we tot voor kort als racebaan, maar is inmiddels tot midgetgolfbaan gedoopt omdat één rijbaan is afgesloten met knullig ogende grasperkjes. Daarmee zitten we midden in de discussie want er waren veel meningen die woensdagavond, maar als het over het autoverkeer ging, ging het volume omhoog! Autoluw of autoloos? Of juist ruim baan voor de auto - maar dat klinkt als iets uit de vorige eeuw. Evengoed moeten de winkels en bedrijven natuurlijk wel worden bevoorraad en bezocht en dus rijden er nu zo'n 18.000 auto's over wat straks het stadsforum moet worden. Kristian Koreman van Bureau ZUS: 'De helft van dat verkeer hoeft daar helemaal niet te zijn, dat moeten we omleiden." Uit de zaal: "Ja, maar met 9000 auto's kan ik nog steeds niet rustig wandelen over dat plein, toch?"

Traumatische plek

Koreman: "Het stadscentrum moet opener en meer ervaren worden als een geheel, niet meer zo sterk begrensd als nu het geval is, bijvprbeeld door Piusstaete. Nu is het bijna een traumatische plek waar de ontmoetingsfunctie geblokkeerd wordt door een snelweg dwars erdoorheen. We moeten het hele gebied aanpakken vanuit één visie. We willen graag een verbinding maken met de Piushaven en we hebben drie modellen rondom de begrippen plein, water, groen. Het zoeken is nu naar een goede combinatie van die extremen. "

De naam stadsforum

De zaal suggereert als naam Koningswei: "Dat klinkt Tilburgser dan stadsforum." Koreman: "Ja,maar het gebied heeft echt de dimensies van het Forum Romanum, het moet ook gaan verbinden, het moet een forum worden voor democratie." Die term ontlokt luid gelach in de zaal en Koreman zelf snapt ook dat dat niet kan. Bureau ZUS heeft een inventarisatie gemaakt van alle cultuurhistorische spullen in het gebied en duidelijk is dat ze niet allemaal behouden kunnen blijven. "We zullen moeten kiezen, bijvoorbeeld: óf de Beljonfontein óf een paleistuin. Beide kan niet."

Bewoners aan zet

De presentatie van ZUS eindigt met de vraag Wat wordt uw bijdrage op het stadsforum? Daar lust de zaal wel pap van! Voormalig wethouder René van Diessen zwaait met plannen uit 1991: "Ik heb dat 25 jaar geleden al gepresenteerd dus ik vind het prima, maar het autoprobleem is essentieel. Je krijgt mensen de auto niet uit." Daarmee is de zaal het niet eens: autorijden in de binnenstad is achterhaald. Fietsen, lopen, bussen. Meer met het openbaar vervoer doen dus: "Ja! Grote transferia met shuttle-bussen naar het centrum zoals in Den Bosch. Dat functioneert daar uitstekend."

De bestaande gebouwen

Rob van Steen, directeur van schouwburg en concertzaal, vraagt aandacht voor de functie van de gebouwen. Wat gaan we met de Heikese kerk doen als die niet meer als godshuis dienst doet. Wat met het Paleis? En het Gerechtsgebouw dat nu al niet meer die functie heeft? "Die gebouwen moeten heel veel mensen naar het gebied lokken en laten we vooral niet alles tevoren willen vastleggen. Dingen uitproberen, daar leren we van. Gewoon met lef iets gaan doen en het proces zijn gang laten gaan. Als het mislukt, doen we iets anders."

Vincents tekenlokaal

Ook Vincent van Gogh komt aan de orde want hij wordt gemist in het verhaal van ZUS. "Daar moeten we iets mee. Zijn lokaal moet terug naar het Paleis." En: "Buurthuizen, en een groot open podium, daar komen ze wel op af." Het stadsforum moet levendig worden, dat is wel duidelijk.

Bureau ZUS: "Nou, het lééft in elk geval wel, gezien de opkomst hier en uw enthousiasme." Niet iedereen komt aan bod, maar gelukkig staat er een bus waarin iedereen zijn ideeën kwijt kan.

Gerard Sanberg
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden