Zorgcoördinator Marij gaat in gesprek met families en regelt ondersteuning op maat. foto: Laila Willems
Zorgcoördinator Marij gaat in gesprek met families en regelt ondersteuning op maat. foto: Laila Willems (Foto: )

Zorgen dat families niet alleen staan

“Ik kom regelmatig thuis bij families waar iemand gaat sterven”, zegt Marij Koppens-Wittens van De Wever Liever Thuis. “Veel mensen weten niet dat zij ondersteuning kunnen krijgen. De Wever Liever Thuis ondersteunt terminaal zieke mensen en hun naasten. We doen dat samen met vrijwilligers van VPTZ. Samen maken we mogelijk dat mensen in die laatste fase thuis kunnen blijven, met hun dierbaren dichtbij en de hond of kat aan de voeten.”

Door Ilse van Dongen

TILBURG - De Wever biedt van alles, maar de teams van De Wever Liever Thuis zijn er specifiek voor de palliatieve zorg thuis. Zorgcoördinator Marij gaat in gesprek met families en regelt ondersteuning op maat. “We bieden nachtzorg”, zegt Marij, “maar ook persoonlijke verzorging, hulpmiddelen, contact met de huisarts en andere medische zorg. Ik vertel families altijd dat zij ook een beroep kunnen doen op VPTZ-vrijwilligers. Samen kunnen we de klok rond ondersteunend aanwezig zijn. In goed overleg met families en met VPTZ maken we daarover afspraken. Soms zijn wij er in de middag en de nacht en komen de vrijwilligers van VPTZ voor de ochtenduren. Maar allerlei combinaties zijn mogelijk; wij sluiten aan bij wat mensen zelf willen of nodig hebben. Voor medische zorg is het Mobiele ZorgTeam van De Wever op de achtergrond beschikbaar, ook voor de vrijwilligers.”

Marij: “Ik merk dat de drempel best hoog is. Wij komen al en soms heeft de zieke moeite met nog meer vreemden in huis. Dat is wel een probleem voor de mantelzorger. Want hoe blijf je overeind, ook na weken intensief zorgen? Dan vraag ik serieus of mensen de inzet van VPTZ-vrijwilligers willen proberen. Juist voor de mantelzorgers kunnen de vrijwilligers het verschil maken. Zij lezen voor, begeleiden de zieke naar het toilet, maken een kopje thee. Ze doen de dingen die een betrokken familielid of vriend ook zou doen. Meestal, als mensen de drempel genomen hebben, is het goed. Meer rust voor de mantelzorger betekent meer rust in huis. Samen met VPTZ zorgen we dat families niet alleen staan in die terminale fase. Dat voelt goed.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden