Deze apotheek (273) en dit woonhuis (271) werden in 1953, respectievelijk 1955 gebouwd in opdracht van apotheker J.W. van Nunen. info: www.heemkundekringtilburg.nl
Deze apotheek (273) en dit woonhuis (271) werden in 1953, respectievelijk 1955 gebouwd in opdracht van apotheker J.W. van Nunen. info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de week: Ringbaan West 271-273

Op de bouwtekening van het woonhuis aan Ringbaan West 271 wordt ook gesproken over de bouw van 'een chemisch farmaceutische fabriek'. Die werd gerealiseerd in de kamer aan de zuidgevel van het woonhuis. In deze fabriek werden pillen gedraaid, poeders gevouwen en capsules gemaakt. Er was ook een laboratorium.

TILBURG - De beide panden werden door de Tilburgse architect Ir. G. Beekers ontworpen. Van zijn hand zijn ook het naastgelegen woonhuis op nummer 269 (1955) en de vier woningen (nummers 10 tot en met 16) om de hoek aan de Burgemeester Mutsaersstraat (1954).

In de symmetrisch opgebouwde voorgevel van het woonhuis vallen de horizontale banden van travertin op evenals de zuilen rond de voordeur die het er boven gelegen balkon dragen. Ook de sober vormgegeven dakkapel trekt aandacht. Aan de achterkant zien we nog een markant torentje met smeedijzeren windvaan. Via dit torentje kon de apotheker vanuit zijn slaapkamer zonder zijn gezin te storen in de nacht rechtstreeks de apotheek bereiken. Ook in de gevels van de apotheek zien we travertinbanden. De beide panden zijn onlangs op de gemeentelijk monumentenlijst geplaatst met name omdat ze, en vooral de apotheek, in de voor Tilburg zeldzame stijl van de Bossche School gebouwd zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden