Foto: Martin van der Plas

Column: Brood

Sinds een aantal jaren ben ik lid van het Steunfonds voor de Tilburgse Voedselbank. De doelstelling van het fonds is om er mede voor te zorgen, dat er voldoende afwisseling is in de inhoud van de voedselpakketten, die op vrijdag worden verstrekt door de voedselbank. Daartoe zamelen we geld in, waarvoor extra voedingsproducten gekocht kunnen worden, die in bepaalde periodes door het jaar heen onvoldoende voorhanden zijn. Iedere vrijdag verzamelen zich honderden mensen bij de voedselbank voor een voedselpakket, een bonte verzameling mensen met heel verschillende achtergronden. Ik denk dat je een grote stap moet zetten om zó aan je eten te komen. Armoede zou in onze stad en onze tijd niet meer moeten bestaan. Ik vind ook dat het een prioriteit van de overheid moet zijn om ruimte en geld ter beschikking te stellen, zodat iedereen in Tilburg te eten heeft. Een goede, betaalbare en bereikbare locatie is daarbij van belang.

Door pastor Marijn van de Laar

Naar aanleiding hiervan schoot mij een Bijbelverhaal te binnen, dat de meeste mensen nog wel kennen. Namelijk de dag dat Jezus duizenden mensen te eten geeft van vijf broden en twee visjes. In die tekst zegt hij tegen zijn leerlingen: "Geven jullie hen maar te eten!". Er volgt wat gesputter: "We hebben maar vijf broden en twee vissen! Moeten we dan eten gaan kopen voor al die mensen?". Maar ze gaan aan de slag en dan blijkt er na de maaltijd nog over te zijn: twaalf manden vol.

Al die mensen, die zoeken naar eten en hunkeren naar liefde, wat moeten we met hen? Al die vluchtelingen, die naar ons toekomen, al die mensen die oud zijn en zorg nodig hebben, de 40.000 daklozen in Nederland, al die mensen die om aandacht vragen, de tienduizenden mensen onder de armoedegrens. "Stuur ze weg!",zeggen de leerlingen in het verhaal. "Nee", zegt Jezus, "geven jullie hen maar te eten". Wij zijn alleen maar bezig met onszelf, met dat beetje wat wij kunnen geven. En dat is misschien niet veel! Een druppel op de gloeiende plaat. Maar Jezus kijkt naar wat er wél is en als dat gedeeld wordt, is er genoeg. Waar mensen bereid zijn te delen, dáár ontstaat overvloed. "Geven jullie hen maar te eten!" Dat is wat óns te doen staat; daarvoor dragen onze overheden verantwoordelijkheid, maar wij niet minder!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden