Straler Muzaffer werkt onder toeziend oog van de camera aan de kinderwagenonderdelen voor Chateau Meiland. (foto: Strabeko)
Straler Muzaffer werkt onder toeziend oog van de camera aan de kinderwagenonderdelen voor Chateau Meiland. (foto: Strabeko) (Foto: )

Martien Meiland: "Wat issie móóói!"

In het televisieprogramma 'Zo goed als nieuw' ontdekte Martien Meiland een vergane antieke kinderwagen in zijn bekende chateau. Ook een roestig Italiaans kinderfietsje moest opgeknapt worden. Voor het in oude glorie herstellen van deze spullen schakelde het programma een Tilburgs bedrijf in.

Door Theo van Etten

TILBURG - "Wijnen, wijnen!" De inmiddels bekende kreet van Martien Meiland schalt door de hal van het Tilburgse bedrijf Strabeko. Via-via zijn de programmamakers op het spoor gekomen van Erik en Lisette van den Dries. Samen runnen zij het 50 jaar bestaande straal- en coatingbedrijf dat inmiddels een familiebedrijf is geworden.

'Maar wordt dat nog wel wat?' hoor je presentatrice Patty Brard in het programma zeggen als ze naar de stapel verroeste onderdelen van de 90 jaar oude kinderwagen kijkt. Het resultaat is verbluffend. 'Wat issie móóói!' aldus Martien op zijn kenmerkende wijze.

"Het was vooral leuk voor de mensen op de werkvloer", legt Erik uit. "Dit is weer eens wat anders dan een liftschacht voor de bouw of onderdelen van treinwagons. Bovendien, een cameraploeg over de vloer maak je ook niet elke dag mee. Onze mensen stonden letterlijk in de schijnwerpers." Ook voor het fietsje was SBS6 te gast om elk facet van het behandelingsproces in beeld te brengen. "Van het verwijderen van de oude laklaag en het aanbrengen van een roestwerende primer tot en met de afwerking met een duurzame coating in het originele Turkish Blue", vult Lisette aan.

Het stel blijkt een passie te hebben voor hergebruik van materialen. Erik: "Mensen denken al snel dat iets versleten is. Dan gooien ze het weg en kopen iets nieuws. Maar waarom zou je dat doen als het oude nog prima functioneert? Regelmatig zie ik dat bij moderne bedrijven de basis van het werk nog door een oeroude machine gebeurt. Kwestie van goed onderhoud en op tijd door de revisie."

Het is net brood bakken

Ongemerkt zie je dagelijks wel iets dat de mensen van Strabeko onderhanden hebben gehad. Paaltjes en speeltoestellen op straat, die voorzien zijn van een beschermende en kleurrijke laklaag. Ook de herdenkingskast bij de Heikese kerk en onderdelen van een weefgetouw in het Textielmuseum stonden al bij hen in de hal. een bekend attractiepark in de buurt komt regelmatig langs.

Maar hoe nostalgisch en romantisch het plaatje op tv ook overkomt, voor veel mensen hebben stralen, verven en coaten weinig met een schoon milieu te maken. Volgens Erik en Lisette is het tegendeel echter waar: "De lucht die de mensen bij ons op de werkvloer inademen is waarschijnlijk schoner dan die jij thuis binnenkrijgt. We hebben vooral last van beeldvorming. Een proces als poedercoaten heeft niets met chemische verf te maken. De droge poeder wordt via elektrische lading in het metaal gebrand. Eigenlijk is het net brood bakken."

Theo van Etten
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden