Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Ik hou van kerstdecoratie, alleen niet in mijn eigen huis. Ik word echt blij als ik een kerstboom, lampjes en nepsneeuw zie. En ook van een kerststal kan ik enthousiast worden. Dan moet ik altijd even naar de ezel en de os kijken. Mensen die hun hele huis versieren, daar heb ik ook echt respect voor. Dat ze de toewijding hebben om lampjes aan hun dakgoot te hangen of nepsneeuw aan hun kozijnen. Maar mijn eigen huis? Nog geen kerstbal te vinden. Dat is 'prul'. Degenen die mijn columns lezen zullen denken dat ik in een steriele omgeving woon. Maar niets is minder waar. Ik hecht alleen enorm aan mijn eigen kleurpalet: groen en zwart. En eigenlijk past een kerstboom daar in theorie dus heel goed bij. Maar een kerstboom betekent ook dat ik naar buiten moet, moet gaan zagen en dat ding in de auto mee moet sleuren naar huis. Hem daar rechtop moet zetten en er ballen in moet hangen. En dat is me nu nét te veel gevraagd. Ik heb geen groene vingers namelijk, ik heb liever schone vingers. En naar buiten gaan is niet mijn hobby. ik hou van een dekentje op de bank. En een nepkerstboom, daar begin ik dan net weer niet aan. Dan ruik je het plastic al voor je de deur opent.

Mijn moeder tuigde vroeger de kerstboom op, toen we nog jong waren. Toen ik het nog leuk vond. Want de boom optuigen was spannend. Hoeveel ballen laat ik vallen? Hoe boos wordt mijn moeder als ik die ballen laat vallen? En mag ik die piek er op doen of mijn zusje? Ook de kerststal opzetten was een happening. Ik had natuurlijk geen idee wie ik neerzette en waarom er een ezel en een os bij zaten. Maar diertjes vond ik leuk, dus de kerststal in z'n geheel ook. Inmiddels heeft mijn moeder een kerstboom van draad en takjes aan de muur hangen. Iets wat ik heel tof vind. Maar ja, die moet ik dan zelf maken natuurlijk en daar heb ik nou net weer geen zin in. De afschuw voor 'prul' heb ik dus van haar geërfd.

Mochten kinderen me gegeven zijn, dan wil ik wel een kerstboom zetten. Moet ik tegen die tijd even groene vingers en vooral zin creëren.

Jacky Eickes
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden