Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Zoals ik niet van kerstdecoratie houd, zo houd ik ook niet van nieuwjaarsdecoratie. En daaronder versta ik vuurwerk en oliebollen. Ik vind vuurwerk nog meer geldverspilling dan geld verknippen en in het haardvuur gooien. Dan heb je er namelijk nog warmte van. Waarschijnlijk krijg je het ook wel warm wanneer je zo dicht bij vuurwerk komt, maar ik zou die warmte niet riskeren wanneer mijn oog of oor eruit geknald kan worden. En oliebollen. Ja, wat moet ik daarvan zeggen? Deeg uit de frietpan met poedersuiker over. Ik ben al niet iemand die van koekjes en gebak houdt. En ik vind dat oliebollen onder die categorieën vallen. Ik ken ook niemand die ze lekker vindt. Laten we gewoon een nieuwe traditie beginnen, net als met zwarte piet (sorry boomers!). Dat bevalt de jongere generatie beter en we zijn toch de toekomst he, dus er mag ook aan ons gedacht worden. Laten we op nieuwjaarsdag gewoon met z'n allen sushi eten. Elkaar sashimi aanbieden of een maki. Ook nog gezonder ook.

Maar het meest jammer aan het nieuwjaarsfeest, zijn toch wel de feestjes in de nacht. Dan móet het leuk zijn, maar als het leuk móet zijn is het nooit leuk. Je hoort champagne te drinken. Houd ik ook niet van. Ik houd eigenlijk helemaal nergens van als ik mezelf zo teruglees. Jawel, ik houd van sushi. Ik houd van een strakke en rustige hemel. Zonder flikkerende en knallende explosies. En ik houd van op de bank zitten en het vooral niet leuk móeten hebben omdat ik er toevallig veel geld voor heb neergeteld.

Goede voornemens zijn ook zo'n ding. Er is zelfs bewezen dat het niet werkt om goede voornemens te hebben, omdat bijna niemand ze waarmaakt. Daarom zijn mijn voornemens altijd voor een periode van vijf jaar en zijn het voornemens die haalbaar zijn. Op 1 januari zeg ik dan: "Mijn doel is om binnen vijf jaar 250 euro te sparen." Aan het eind van het jaar kijk ik dan terug op een goede prestatie. Kan ik ook niet teleurgesteld worden door mezelf.

Jacky Eickes
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden