Foto: image&motion

Restauratie aan Bisschop Zwijsenstraat

Wethouder Mario Jacobs van de gemeente Tilburg en John van der Doelen van Nico de Bont onthulden op 19 december de twee gerestaureerde panden aan de Bisschop Zwijsenstraat 24 en 26. De restauratie van de twee panden is de eerste fase in de totale herontwikkeling van het gebied.

TILBURG - "We zijn er trots op deze 2 monumenten terug te geven aan de stad," aldus John van der Doelen. Er staan nu twee mooie stadsvilla's."

De restauratie van de panden was een uitdaging. De staat van de panden was slecht. Naast achterstallig onderhoud en schades van lekkages, werd er ook asbest gevonden. Van der Doelen: "Des te belangrijker dat deze monumenten er nu weer goed bij staan. Aan de buitenzijde is in originele staat gerestaureerd en de binnenzijde straks voorzien van het moderne wooncomfort van nu."

Kwaliteiten
Wethouder Mario Jacobs (Monumenten en Binnenstad) is ook bijzonder in zijn nopjes met het resultaat van de renovatie van de panden: "Het totale project laat zien hoe je met respect voor het monument en zijn historische omgeving toch extra nieuwe kwaliteiten aan je stad kunt toevoegen. De renovatie was hard nodig, maar zorgt ervoor dat de Bisschop Zwijsenstraat en daarmee onze dynamische binnenstad er weer pareltje bij heeft!"

Van der Doelen: "We hebben het totale plan 'De Kroon van Zwijsen' opgedeeld in drie fases. De eerste fase bestaat uit de twee gerestaureerde monumentale stadsvilla's. Deze twee villa's zijn nu in verkoop via makelaar Van de Water Groep."

Fase twee is 'De Zustertuin'. De Zustertuin is een klein kloostercomplex met eigen refter en kleine monumentale kapel. De oude kloosterfunctie van wonen, verblijven en ontmoeten wordt in een eigentijds jasje gegoten. In het voorhuis (de huisnummers 18 en 20) en refter komen kleine wooneenheden. De kapel en de tuin worden bestemd voor het verblijven en ontmoeten. De kapel wordt geschikt gemaakt voor een openbaar toegankelijke functie, bijvoorbeeld laagdrempelige daghoreca met terras/buitenruimte.

De derde en laatste fase bestaat uit kleinschalige nieuwbouw van enkele luxe koopappartementen met een eigen privé parkeervoorziening. Qua architectuur in goede balans tussen enerzijds aanknopingspunten met de monumentale panden aan de Bisschop Zwijsenstraat middels een voordeur aan de straatzijde, horizontale belijning en een terugliggende voorgevel. Anderzijds een moderne vormgeving door een contrasterende steen en opengewerkte gevels aan het pad en aan het park.

"Deze voorheen statige plek is ernstig verwaarloosd. De panden verkeren daardoor in een abominabele staat van onderhoud. We investeren flink om het gebied in oude glorie te herstellen. legt Van der Doelen uit. "Wij geloven enorm in deze plek en zijn blij nu echt voortgang te maken. Wij zien er een locatie in die het helemaal in zich heeft om weer een mooi, levendig stadsdeel te worden."

Audrey Tulkens
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden