Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Een nieuw deccenium is begonnen. En een nieuw jaar betekent altijd, ieder jaar, zonder uitzonderingen weer: new year, new me. Iedereen gaat dan opeens gezond eten, sporten en z'n leven beteren. Want dat kan alleen maar in januari natuurlijk. Ik ben gelukkig niet gezet en ik rook ook niet. Dus ik hoef me al niet aan de twee moeilijkste voornemens te wagen. Dan is de kans op een geslaagd 2020 wel iets groter natuurlijk.

Mensen zeggen ook altijd: dit was niet mijn jaar, maar volgend jaar wordt het dat wel! Heel Facebook en Instagram staat ermee vol. Volgens mij ben ik de enige ter wereld die een goed 2019 heeft gehad. Een rijbewijs, een baan, een huis en ik rook nog steeds niet. Prima jaartje wel voor mij dus.

Ik vind voornemens dus een beetje onnozel. Het schijnt zelfs dat je beter in augustus kunt beginnen met afvallen of stoppen met roken, omdat de slagingskans in de zomermaanden groter is dan in de wintermaanden. Ik begin in de zomer namelijk ook altijd aan mijn voornemen om meer alcohol te gaan drinken, zodat ik wat gezelliger word. En dat maak ik ieder jaar ook waar. Niks geen deceptie, maar één groot succes.

Wat ik overigens ook onnozel vind is iedereen "de beste wensen" wensen. Dat spreekt voor zich toch? Je wenst iedereen altijd het beste en gunt iedereen alles. Behalve dan je grootste vijanden. Maar die spreek je – als het goed is – niet, dus die hoef je ook niets te wensen. Je gaat toch ook niet, op een doordeweekse dag, midden in het jaar gaat zeggen: ik hoop dat je de komende dagen lekker eet en goed slaapt! Waarom op 1 t/m 7 januari dan wel?

Aangezien het jaar 2020 blijkbaar hét jaar wordt voor heel Nederland, als ik alle social media berichten mag geloven, zal het niet mijn jaar worden. Raak ik mijn baan en rijbewijs kwijt en fikt mijn huis af. Wordt 2021 dan tenminste wél weer mijn jaar.

Jacky Eickes
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden