De door een koe aangedreven gepleisterde karnmolen voor boterproductie (rechts) is uniek en behoorde nog bij een vroegere boerderij uit de tweede helft van de 19e eeuw. www.heemkundekringtilburg.nl
De door een koe aangedreven gepleisterde karnmolen voor boterproductie (rechts) is uniek en behoorde nog bij een vroegere boerderij uit de tweede helft van de 19e eeuw. www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: unknown)

MoNUment van de week Oude Hilvarenbeekseweg

De naam van de opdrachtgever, Ant. Paulusse, staat vermeld op een 'Eerste Steen' naast de voordeur van de Boerenhofstede aan Oude Hilvarenbeekseweg 38. Ontwerper van de langgevelboerderij met veestal en inpandige bakoven was de Tilburgse architect Jos. Donders (1867-1960).

TILBURG - In aanzetten van ramen en deuren van het woongedeelte zien we witte verblendsteen, doorgezet als cordonlijst tot de stalruimte rechts, en onder de dakrand ook geprofileerde klossen en een sierrand van bak- en verblendsteen. De voormalige varkensstal annex schuur achter de karnmolen, ook uit 1912, maakt het ensemble compleet. In 1949 werd de voorgevel ervan gewijzigd door het toevoegen van een deur.

Dit vrijstaand rijksmonument aan de rand van de 'Vogeltjesbuurt', verlaagd gelegen ten opzichte van het huidige straatniveau, lag oorspronkelijk aan de Hilvarenbeekseweg. Met de komst van het St. Elisabethziekenhuis werd de straatnaam veranderd in Broekhovenseweg. Na een door buurtbewoners uitgevochten conflict tot bij de Raad van State kreeg de straat in 1984 de huidige naam.

De huidige bewoners benutten delen van het pand voor hun 'Close Act'-straattheaterbedrijf dat wereldwijd optredens verzorgt met reusachtige 'mobile acts'.

Audrey Tulkens
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden