Foto: Martin van der Plas

Pastor Marijn van de Laar: Gezondheid

Als u deze column onder ogen krijgt, is het nieuw jaar al weer een week oud. We hebben weer verschrikkelijk veel vuurwerk afgestoken en méér nog, we hebben er weer ellenlange discussies aan gewaagd. Ieder jaar worden die weer opnieuw gevoerd rond de jaarwisseling. We laten ons voortdurend uitdagen door de waan van de dag, we leven van gebeurtenis naar gebeurtenis en we vergeten vaak de grote lijnen, waarlangs ons leven verloopt.

Een van die lijnen is onze gezondheid. In opvallend veel kerst- en nieuwjaarskaarten wensten mensen mij een goede gezondheid en ik ben blij daar tot op dit moment nog over te beschikken. Maar dat kan soms ook zomaar ineens - van de ene op de andere minuut - veranderen. Met al onze kunde, met al ons geld kunnen we maar zeer ten dele invloed uitoefenen op het goed functioneren van ons lijf en onze geest. En jaar na jaar vallen er leeftijdgenoten om die het minder goed getroffen hebben.

We kunnen en moeten gezond leven, we moeten goed naar anderen luisteren, die daarover iets zinnigs te zeggen hebben. Maar gezondheid is ook een cadeau, dat je krijgt en waarvoor je niets hoeft te doen. We mogen dankbaar zijn, als het goed met ons gaat en bidden om kracht in onze mindere dagen.

Gezondheid is ook een opdracht; rondom de kerstdagen lag de helft van ons pastoresteam plat door ziekte en dan mag je als gepensioneerde een tandje bijzetten om alles in en rond de kerk goed te laten functioneren. Dat is niet bedoeld als een soort schouderklopje naar mezelf, maar ik zie dat als een taak. Veel gezonde ouderen doen nog steeds ongelofelijk veel vrijwilligerswerk, veel gezonde ouderen zijn uitstekende mantelzorgers, veel gezonde ouderen kom je tegen in allerlei besturen, waarmee ze aangeven nog steeds verantwoordelijkheden te kunnen en willen dragen.

"De oudjes doen het nog goed", zeggen we dan wel eens tegen elkaar. Of anders gezegd: "Als het mij goed gaat, heb ik de plicht wat extra's te doen voor minder gefortuneerden". Het moge duidelijk zijn, dat ik, bij alle andere wensen rondom het nieuwjaar, u vooral een goede gezondheid wil toewensen voor 2020.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden