Wethouder Marcelle Hendrickx en stadsfotograaf 2019 Chris Oomes in de stemmige entourage van villa De Vier Jaargetijden waar Oomes zijn afscheidsexpositie hield.
Wethouder Marcelle Hendrickx en stadsfotograaf 2019 Chris Oomes in de stemmige entourage van villa De Vier Jaargetijden waar Oomes zijn afscheidsexpositie hield. (Foto: Gerard Sanberg)

Afscheid stadsfotograaf 2019 in stijl

Heel 2019 was Chris Oomes stadsfotograaf van Tilburg. Dat leverde veel mooie foto's op. Hoe ervoer hij het zelf? "Ik sprong een gat in de lucht toen ik het hoorde. Heel eervol dat ik het mocht doen, maar ook onverwacht zwaar."

Door Gerard Sanberg

TILBURG - De afscheidsexpositie van stadsfotograaf Chris Oomes is prachtig vormgegeven, helemaal in overeenstemming met de expositieruimte: de begane grond van villa De Vier Jaargetijden aan de Noordstraat. Je dwaalt door de entree, de gang, de vier kamers aan weerszijden daarvan en de grote ruimte met bar en projectiescherm. Steeds word je geconfronteerd met de expressieve, stemmige foto's van Oomes, soms heel verrassend opgesteld. Tilburg, maar niet alleen Tilburg, betrapt op onverwachte plekken en met onverwachte gebeurtenissen.

Hoe zag het er vroeger uit?
Een speciaal project van Oomes roept een bekende sensatie op: het gevoel dat je heel snel vergeet hoe een gebouw of situatie er vroeger uitzag, als een eenmaal iets nieuws staat. Hoe snel schuift dat nieuwe beeld over het oude! Oomes maakte een foto van de nieuwe situatie, met een foto van de vroegere toestand op de voorgrond, in sepia. Zo zie je heel scherp wat er allemaal veranderde op die plekken, bijvoorbeeld het St Annaplein, de vijfsprong aan de Noordtraat, de Bredaseweg ter hoogte van De Rooi Harten en de Noordstraat bij de kruising met de Fabrieksstraat. Oomes: "Ja, iedereen denkt dat ik die beelden erin gefotoshopt heb, maar zo ging het niet. Ik heb die oude foto's op een staaf voorop mijn statief gemonteerd en ze zo tegen de achtergrond van de nieuwe situatie gefotografeerd. Dat werkte goed.'

Beleef Tilburg - op de fiets
Tja, Tilburg is natuurlijk 013 en dat inspireerde Oomes tot een boekje. Hij fotografeerde dertien speciale plekken in Tilburg en vertelde daar steeds het verhaal bij. Een fietsroute completeerde het geheel. Een mooie manier om kennis te maken met de stad als je langs alle plekken fietst! Dat vond het stadsbestuur ook en nu krijgt voortaan elke nieuwkomer in Tilburg een exemplaar van dit boekje cadeau. Succes verzekerd!

Samenspraak
Er is een officiële plechtigheid bij de expositie, maar zonder duidelijk script. Dat geeft niet, wethouder Marcelle Hendrickx pakt de microfoon en begint aan een informele samenspraak met Oomes door hem op de man af te vragen: "Wat doet dat met je, als je gekozen wordt tot stadsfotograaf?" Oomes: "ik sprong een gat in de lucht, echt waar. Ik vond het zo'n eer! Maar het was ook veel zwaarder dan ik had gedacht. En het was leuk hoor. Alle deuren gaan voor je open als je zegt dat je de stadsfotograaf bent! Nou ja,bijna alle. En je gaat anders kijken naar je stad." Hendrickx: "Ga je ook anders te werk?" Oomes: "Ja, ik ben gaan werken vanuit een concept en dat vraagt veel voorbereiding, Je moet goed weten wat je gaat doen en wat je daarvoor nodig hebt. Je moet ook eerst gaan kijken op die plek. Wat gebeurt er? Hoe breng ik dat in beeld? Waar ligt de nadruk: op chaos of vreugde of voorzichtigheid? En welke compositie kies ik?"

Wat doen we met de Villa
Toen het vervolgens over het behoud van Tiburgs cultureel erfgoed ging en de wethouder de inrichting van de expositie prees, kaatste Oomes de bal terug: "Ja, deze plek, dat is wat he? Geweldige uitstraling heeft ie en hij is te koop! Dus ik dacht, gemeente kóóp die villa! Daar kunnen we dan echt iets moois van maken. Een cultuurtempel bijvoorbeeld met exposities, workshops, kunstenaars in residence. Dat combineren met horeca, ik zie het voor me." Hendrickx zei niet meteen nee op deze suggestie, maar ook geen ja, want als wethouder kun je natuurlijk niet in de wilde weg toezeggingen doen. "Doe maar een concreet voorstel, dan kijken wij of we er iets mee kunnen." Dat wilde Oomes graag toezeggen.

Stadsfotograaf 2020
De expositie in villa De Vier Jaargetijden was het afscheid van Oomes als stadsfotograaf van Tilburg. Zijn opvolger is inmiddels bekend. Hans van Dongen won de prjisvraag met een schitterende foto van een bouwkraan die hoog boven de LocHal uittorent, met dreigende wolkenkoppen en een verrassende voorgrond van de fonteintjes op het Burgemeester Stekelenburgplein. Tip van Oomes aan zijn opvolger: "Neem het serieus maar niet te zwaar! Als je een keer een maand geen zin hebt, laat het dan gewoon even liggen. Dan blijf je er plezier in houden."

??Gerard ?Sanberg
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden