Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Als je een huis koopt, moet je dat huis natuurlijk ook opwarmen. Daarom vierden we afgelopen weekend onze housewarming. Zoiets begint altijd met een klein groepje vrienden, een acceptabel groepje vrienden. Maar je voegt hoe langer hoe meer mensen toe aan het lijstje, want "hij of zij mag ook niet ontbreken". Uiteindelijk heb je dus half Tilburg in je huis staan. Heel gezellig, maar ook heel veel gedoe.

Want al die mensen moeten natuurlijk eten en drinken. Hoe ouder ik word, hoe meer ik op mijn moeder ga lijken, merk ik ook nu weer. Onder het mom 'beter te veel dan te weinig' stond behalve half Tilburg, ook de halve supermarkt aan drank in ons huis. Mijn moeder haalt ook altijd voor half Afrika aan hapjes en drankjes in huis. En daar is uiteindelijk ook meer dan de helft van overgebleven. Wel fijn voor mijn vriend dat er nog 8 kratten bier in de tuin staan. Kan hij toch anderhalve week mee vooruit.

Ik was van tevoren vrij bang dat het huis per ongeluk gesloopt zou worden, dat glazen zouden sneuvelen en dat de vitrinekast om zou vallen. Dat laatste was nogal een irrationele angst, maar wel mijn grootste. Dat is allemaal gelukkig niet gebeurd. Alle glazen zijn nog heel en zelfs de vitrinekast staat nog op z'n plek. Wat er wél overal ligt is confetti. Want mijn dierbare vriendinnen - die nu niet meer erg dierbaar zijn - hebben vier confetti-shooters losgelaten in huis. Van de zolder, tot onder het bed, in de wasbak, de wc en in de convectorput: overal ligt die zooi. Ik kom het over 34 jaar waarschijnlijk nog overal tegen. Maar het meest vreemde was toch wel de frikandel op de wc. Vooral omdat ik me niet kon herinneren dat er ooit een frietpan aan is geweest. Maar ik kon me wel meer niet herinneren. Toen uiteindelijk bleek dat ik degene was die frikandellen heeft zitten eten op het toilet - want daar was het rustig en ik had honger blijkbaar -, kon ik maar één conclusie trekken: het huis is zó opgewarmd, dat het nooit meer opgewarmd hoeft te worden.

Jacky Eickes
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden