Het huis van Theo Knegtel, gebouwd in 1938 heeft zijn voorkant aan de zijkant gekregen. Het staat niet op een monumentenlijst.
Het huis van Theo Knegtel, gebouwd in 1938 heeft zijn voorkant aan de zijkant gekregen. Het staat niet op een monumentenlijst. (Foto: )

MoNUment van de week Sint Josephstraat 113

Op het terrein van Sint Josephstraat 113 stond al vóór 1900 een groot huis, maar zonder voortuin. In 1938 verschijnt hier Theo Knegtel op het toneel die dan architect Frans Hovers hier een nieuw huis laat bouwen.

TILBURG - Voor Knegtel, die zelf eigenaar is van een automobielbedrijf, is een garage bij zijn huis een eerste vereiste. Door het huis dwars op het kavel te zetten creëert hij de nodige ruimte hiervoor.

Hovers is er in geslaagd er een voornaam huis van te maken met toepassing van een warme kleur baksteen waarin de witgeschilderde meerruits stalen ramen zich mooi aftekenen. Op het einde van de daken zien we aan de voor- en achterzijde imposante schoorstenen.

Theo Knegtel (1893-1974) liet in 1915 zijn ouderlijk huis aan de Heuvel (waar nu Heuvelpoort zit) slopen om daar zijn automobielgarage te bouwen en in 1921 werd het bedrijf de eerste Ford-dealer van Nederland. Later werd het bedrijf verplaatst naar de Spoorlaan, ongeveer op de plaats waar nu parkeergarage Knegtel bij de Stadsheer nog aan deze naam herinnert.

Hovers (1877-1944) kreeg bekendheid door zijn ontwerp van de Drögefabriek aan de Goirkestraat en het woonhuis Minoretti, Tivolistraat 2.

Meer info:

heemkundekringtilburg.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten