De Troubadour-trolley waarmee de medewerkers van de Muziekids Studio kinderen en andere patiënten bezoeken.
De Troubadour-trolley waarmee de medewerkers van de Muziekids Studio kinderen en andere patiënten bezoeken. (Foto: )

Uit Muziekids Studio: Muziek horen zonder bewustzijn

We maken mooie dingen mee als we bij patiënten spelen op de verpleegafdelingen van ETZ Elisabeth. Wat ik nooit zal vergeten, is dat ik op een kamer kwam waar een jongen lag te 'slapen'. Tenminste dat dacht ik. Zijn moeder vroeg me of ik enkele liedjes voor haar zoon wilde spelen en zingen. Die week heb ik dagelijks bij Daan gespeeld.

Door John Verbunt

TILBURG - Na het weekeinde was ik er weer op dinsdag en zag ik Daan voor de eerste keer wakker. 'Hallo John', zei hij toen ik binnenkwam. 'Hoe weet je dat ik John heet?', vroeg ik. 'Ik herken jou aan je stem', antwoordde hij.

Toen realiseerde ik mij weer dat patiënten zonder enig bewustzijn toch echt wel dingen meekrijgen die om hen heen gebeuren. Ik heb dit ondertussen al vaker meegemaakt.

Laatst ben ik gevraagd om bij een patiënt te spelen die snel zou overlijden. Hij was muziekliefhebber en zijn vrouw had enkele liedjes genoemd waarvan hij hield. Samen met zijn vrouw heb ik die liedjes voor hem gezongen, met gitaarbegeleiding. De man 'sliep', maar ik weet zeker dat hij dit nog mee heeft gekregen.

Na afloop bedankte ze me hartelijk. Het is geweldig dat we dit kunnen doen voor patiënten en hun naasten.

Meer weten over Muziekids of de nieuwsbrief ontvangen? Stuur een mail naar promotilburg@muziekids.nl.

Audrey Tulkens
Meer berichten