Tim van der Avoird geeft het eerste exemplaar van het nieuw plengske aan Petra Robben van het Stadsmuseum.
Tim van der Avoird geeft het eerste exemplaar van het nieuw plengske aan Petra Robben van het Stadsmuseum. (Foto: )

Tilburg heeft een 'Nuuw Tilburgs leesplèngske' met De 'gòlliepaop

Voorzitter van de stichting Tilburgse Taol, Tim van der Avoird, heeft op zaterdag 25 januari het nieuwe leesplankje gepresenteerd. Dat gebeurde onder grote belangstelling in de éénjarige Lochal, vorig jaar nog onderscheiden als beste gebouw van de wereld.

Door Jan Loonen

TILBURG - De ideeën voor de woorden en tekeningen op het nieuwe Tilburgse leesplankje zijn aangeleverd door vele Tilburgers. Het leesplankje is mogelijk gemaakt door het TijdLab in de LocHal (Stadsmuseum Tilburg en Bibliotheek Midden-Brabant), Erfgoed Tilburg en Stichting Tilburgse Taol.
De illustraties voor et nuuw Tilburgs leesplèngske zijn gemaakt door Ruben de Bruijn. Elke illustratie is klikbaar op de website van de stichting (www.tilburgsetaol.nl/leesplengske): er opent zich een nieuwe pagina met informatie over het woord, zoals bij 'De 'gòlliepaop': een favoriet scheldwoord van de Tilburgers, waarmee (weliswaar met enige affectie) uitgedrukt wordt dat iemand niet zo handig bezig is, een beetje een sufferd is.'

Tim van der Avoird verrichtte zijn laatste handeling als voorzitter van de stichting, die hij bijna acht jaar heeft geleid. "We hebben bijna 450 inzendingen van Tilburgers binnen gekregen. We zijn er één jaar geleden mee begonnen en hebben op basis van diverse presentaties Ruben de Bruijn uitgekozen als illustrator. Hij heeft er een eigentijdse presentatie van gemaakt. We hebben 18 prenten gekozen voor het nieuwe plankje. 12 ervan zijn overgenomen van de inzendingen van de Tilburgers, 6 illustraties komen uit de koker van de stichting."

Tim van der Avoird is sinds 1996 betrokken bij de stichting. Aanvankelijk als lid van de jury van het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol, later als voorzitter van die jury. Vanaf 2004 is hij bestuurslid van de Stichting Tilburgse Taol geworden en vanaf 2012 voorzitter van het bestuur van de stichting.
Vanaf 2007 tot en met 2019 was hij bedenker en hoofdorganisator van Kènderkwèèk, het liedjesfestival voor basisscholen, dat de Stichting Tilburgse Taol samen met Factorium Podiumkunsten (en een aantal jaren met Stadsmuseum Tilburg) organiseert.

Hij heeft als bestuurslid en voorzitter het initiatief genomen tot nieuwe activiteiten of vernieuwingen: het Dikteej omgevormd tot de Taolbèttel, Et Schrèèfatteljee samen met de Bibliotheek Midden-Brabant opgezet, aan de wieg gestaan (samen met Stadsmuseum Tilburg) van het netwerk Erfgoed Tilburg, de uitgave van het Tilburgse Kuifje-album en het kinderboek Harrie den Haon van den Haajkantsebaon.

Audrey Tulkens
Meer berichten