Mooi of lillik? - 1 (foto: Annemarie Vissers)
Mooi of lillik? - 1 (foto: Annemarie Vissers) (Foto: Mooi of lillik? - 1 (foto: Annemarie Vissers))

Een ode aan Tilburgs lelijkste gebouwen

Tilburg, de schôônste stad van 't laand. Of de lillikste? Volgens het platform 'Keep Tilburg Ugly zijn beide waar. De lelijkste plekken leren waarderen, daar gaat het om. Want ook deze hotspots vertellen het verhaal van Tilburg en dragen bij aan de schoonheid van de stad.

Door Theo van Etten

TILBURG - Je moet het maar durven: een gevel volledig bezetten met grindtegels of een moderne façade plaatsen voor de monumentale gevel van een 19e-eeuws pandje. Visuele tegenstrijdigheden in de Tilburgse stadsarchitectuur, Annemarie Vissers is er dol op. Via haar Instagram- en Facebookpagina 'Keep Tilburg Ugly' neemt zij Tilburgers mee op ontdekkingsreis naar de 'lillikste plekskes' van Tilburg. Niet dat ze Tilburg lelijk wil houden overigens: "Die plekken vallen gewoon op, iedereen herkent ze ook wel. Ben je er eenmaal aan gewend, dan kom je erachter dat ze bijdragen aan de schoonheid van Tilburg."

Humor is overigens wel belangrijk bij Keep Tilburg Ugly. Annemarie fotografeert er lekker op los en plaatst de pica's ongefilterd op social media. Een satirisch onderschrift maakt de verbazing compleet. Over hele batterijen met grozzies bijvoorbeeld of de Oostblok-look aan de Piushaven. Het mag best een beetje rauw zijn wat haar betreft: "Tilburg kan ontroerend lelijk zijn vanwege het absurde, dat ogenschijnlijk visieloze. Lekker trespa platen plakken, een heel flatgebouw vol. Maar het hoeft ook niet altijd netjes aangeharkt te zijn. Neem het blauwe gebouw aan de Burgemeester Brokxlaan en met die roestige hoogbouw er pal achter. Dergelijke gebouwen ademen zó Tilburg. Hoe krijg je het voor elkaar om zo'n roestbak midden in het centrum te zetten. Dat vraag ik me af. Maar tegelijk hoort het bij deze stad: absurdistisch, mooi en lelijk tegelijk. Het vat Tilburg samen zoals het is. Dat leer ik steeds meer te waarderen."

Het idee voor Keep Tilburg Ugly ontstond toen Annemarie een gelijknamig account op Instagram zag over Rotterdam, de stad waar ze ooit woonde. "Rotterdam wordt vaak zowel een van de mooiste, als een van de lelijkste steden van Nederland genoemd. Als er één andere stad in Nederland is waarvoor dat ook geldt, is het Tilburg, dacht ik toen. Want als nieuwkomer moet je wat moeite doen om het hier leuk te vinden." Inmiddels heeft Keep Tilburg Ugly meer dan drieduizend volgers op Instagram en ook de Facebookpagina gaat lekker. Het leidt vaak tot leuke reacties vanwege de herkenning. "Slechts één keer was er iemand boos, het bleek om haar eigen woning te gaan. Na overleg heb ik toen besloten om voor deze ene keer de foto te verwijderen."

Theo van Etten
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden