Dit pand uit 1906 is gebouwd in opdracht van dokter K. Deelen en is ontworpen door de bekende Tilburgse architect Jos. Donders. Info: www.heemkundekringtilburg.nl
Dit pand uit 1906 is gebouwd in opdracht van dokter K. Deelen en is ontworpen door de bekende Tilburgse architect Jos. Donders. Info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: Joep Vogels )

MoNUment van de week Fabriekstraat 22

Dit eenlaags pand aan Fabriekstraat 22, met natuurstenen speklagen, heeft een lijstgevel met daarop een bakstenen reling, die boven de entree rijkelijk versierd is met natuurstenen jugendstilelementen. In de daklijst is een witgeel mozaïek toegepast.

TILBURG - De opdrachtgever, dr. Karel Deelen (1862-1943), was huisarts en chirurg in Tilburg en pionier op het gebied van röntgenstralen. Er is in Tilburg een laan naar hem genoemd. Willem Röntgen had de röntgenstralen pas 11 jaar voor de bouw van dit instituut ontdekt.

Dr. Deelen vroeg in 1904 bij de regenten van het R.K. Gasthuis (ziekenhuis) een röntgentoestel aan, en toen hij dat niet kreeg richtte hij zelf een instituut op voor 'mechanische en electrische behandeling'. Eerst in de Langestraat en later in dit speciaal hiervoor ontworpen gebouw. Hier werden röntgendiagnostiek en -bestraling gegeven en heil- en fysiotherapie.

Het was een voorloper van het 'Witte Huis' in de Prof. Dondersstraat en later het huidige dr. Verbeeten Instituut. Het Tilburgse Elisabeth ziekenhuis was het eerste ziekenhuis in Brabant met röntgenbehandeling. Er kwam daarna een paraplufabriek in, vervolgens Vestzaktheater 'De Spoel', een internetcafé en nu een coachingcentrum voor jongeren. Nu dus weer opnieuw heelkunde.

Audrey Tulkens
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden