Ronald Voskens treedt met zijn world music trio, Doo-Arte binnenkort op tijdens FoxFarm Live (foto: Toni Puljic Puljic).
Ronald Voskens treedt met zijn world music trio, Doo-Arte binnenkort op tijdens FoxFarm Live (foto: Toni Puljic Puljic). (Foto: Toni Puljic)

Muzikale hotspot in de Reeshof

Vanaf zondag 9 februari kan je in de Reeshof wekelijks terecht voor een portie livemuziek. Cultuur- en Buurtcentrum FoxFarm biedt onder de naam 'FoxFarm Live!' een muzikale smeltkroes van rock, jazz en alles wat daartussen zit.

Door Theo van Etten

TILBURG - Grondlegger van FoxFarm is Ronald Voskens (53). Zijn ouders runden een melkveebedrijf in het buitengebied van Tilburg, dat we nu kennen als de Reeshof. Ronalds grote passie is drummen, op zijn achtste begint hij er al mee. Hij belandt in de Tilburgse muziekscene en speelt onder andere samen met Eric van der Westen, op muzikaal vlak een begrip in Tilburg. Zeventien jaar geleden besluit Ronald naar Spanje te vertrekken, waar hij inmiddels de kost verdient als muzikant en slagwerkdocent.

Uit de regio
Ondertussen heeft broer Marcel het boerenbedrijf omgetoverd tot een heuse golfbaan met de toepasselijke naam 'Vossenhole'. Wanneer de gemeente besluit tot de bouw van de woonwijk Koolhoven, betekent dit het einde voor de golfbaan in Tilburg. De bedrijfsgebouwen blijven behouden. "Gelukkig wel", zegt Ronald nu. "Doordat er al (les)ruimtes en een bar aanwezig waren, kon ik mijn plan snel tot uitvoering brengen." In Spanje heeft hij nagedacht over een muziekcentrum voor de Reeshof. "Daar was duidelijk behoefte aan. Op het vlak van concerten of theater is hier niet zoveel te doen. Zelfs als je gewoon een biertje wilt pakken moet je helemaal naar het centrum. Bij FoxFarm Live hebben we wekelijks een man of tachtig binnen. En tijdens de zomeravondconcerten die we samen met Heyhoef Backstage organiseerden, waren er wel 250."

Ronald bestiert FoxFarm vanuit Spanje, maar krijgt in Tilburg hulp van zo'n twintig enthousiastelingen. Elke week zijn er optredens van regionale bands. Daarnaast worden er jamsessies, masterclasses en festivals georganiseerd en er is een XL-oefencabine aanwezig. Ook andere culturele instellingen zoals 'De Music' Scool Tilburg en een yogaclub hebben onderdak gevonden bij FoxFarm. Binnenkort volgen er hiphop dance workshops. "En er is nog ruimte zat", volgens Ronald.

Erfgoed
"Het voelt goed om iets voor de mensen uit de Reeshof te doen. Vooraf wisten we niet zo goed hoe het uit zou pakken. Maar we doen het blijkbaar niet voor niets." Persoonlijk ziet hij deze plek tevens als een stukje erfgoed dat in stand gehouden moet worden: "De boerderij hebben we als familie eigenhandig gebouwd. En zo'n koeienstal tussen de nieuwbouwwoningen, dat heeft wel wat. Als kind vond ik de boerderij leuk, maar om er mijn levenswerk van te maken was voor mij nogal ingrijpend. Mooi dat ik nu weer terug ben op het oude nest. De cirkel is rond, zou je kunnen zeggen.

Cultuur- en Buurtcentrum FoxFarm is gevestigd aan de Zuilichemstraat 2 in Tilburg. Kijk voor het programma op de Facebookpagina FoxFarm Live.

Theo van Etten
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden