Angela wil vanuit haar eigen ervaring anderen helpen die te maken hebben gehad met depressie of trauma, onder andere via haar website website www.safetysanctuary.com.
Angela wil vanuit haar eigen ervaring anderen helpen die te maken hebben gehad met depressie of trauma, onder andere via haar website website www.safetysanctuary.com. (Foto: )

Na burn-out helpt Angela anderen

Op regelmatige basis verschijnen er in het Stadsnieuws persoonlijke verhalen van mensen die een traject volgen in De Krachtcentrale 013. Dit keer het verhaal van Angela, die op jonge leeftijd getroffen werd door een burn-out. Dat een burn-out vaak niet alleen werk gerelateerd is, blijkt uit haar verhaal.

Door Regine Griep

TILBURG - In 2018 kreeg Angela de diagnose burn-out. Ze was toen 27 jaar. "Het sloop erin, ik kreeg allerlei fysieke en mentale klachten. Ik probeerde grip te krijgen door overal lijstjes van te maken. Ik maakte zelfs lijstjes van lijstjes en werd steeds minder efficiënt. Uit frustratie ging ik nóg harder mijn best doen. Iedere dag raapte ik mezelf bij elkaar om te gaan werken, tot het moment waarop mijn moeder zei: dit kan niet meer. Gelukkig was mijn werkgever meedenkend. Mijn uren werden gehalveerd en ik kon op therapeutische basis werken tot het einde van mijn contract."

Toch was het niet alleen werk dat bij Angela leidde tot een burn-out. "In het verleden heb ik een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt. Dit had grote impact en leidde uiteindelijk tot een zware depressie. Mijn huisarts verwees mij destijds door naar de praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg (POH GGZ). De gesprekken daar hielpen enorm en ik begreep waar mijn klachten vandaan kwamen. De POH verwees me door naar een psycholoog, voor EMDR en aanvullende traumatherapie. Via hen kwam ik terecht bij de Krachtcentrale 013."

Tools
Op 8 mei 2019 begon Angela met haar traject in De Krachtcentrale: "Hier ontdekte ik wat heeft bijgedragen aan mijn burn-out: het moeilijk nee kunnen zeggen, mijn perfectionisme en de neiging om de lat erg hoog leggen. Van de trainer, zelf ook ervaringsdeskundige, kreeg ik veel tools die mij hielpen bij mijn herstel. Ik leerde keuzes maken en contact te houden met lichaamssignalen. Daarnaast kreeg ik het advies om te wandelen. Ik kon eerst niet geloven dat dat zou helpen. Maar het is echt zo: het plannen, organiseren en concentreren gaat gestaag weer vooruit! Ik heb letterlijk en figuurlijk geleerd om in stapjes te denken."

Structuur
Inmiddels gaat het stukken beter met Angela. "Ik doe weer mee, heb collega's en ben volop bezig met mijn toekomst. In de Krachtcentrale doe ik vrijwilligerswerk en draai mee in de 'erop-uit'-groep. We gaan afwisselend wandelen of op excursie in de stad, naar allerlei interessante werkplekken. Ik heb weer structuur in mijn week en perspectief voor de toekomst!" Angela wil vanuit haar eigen ervaring anderen helpen die te maken hebben gehad met depressie of trauma. "Op mijn website www.safetysanctuary.com. vertel ik uit eigen ervaring en komen 'mentoren' aan het woord: Mensen die van hun pijn hun kracht hebben gemaakt. Mijn website is een platform om ervaringen uit te wisselen."

Levend boek
Daarnaast is Angela 'levend boek' in de Human Library. Een initiatief van Tilburg University en de bibliotheek: "Als 'levend boek' ga ik met mensen in gesprek. Zo ontstaan soms pittige maar altijd waardevolle gesprekken, ook over ingrijpende thema's als zelfmoord. De komende editie is op 13 februari in de Lochal."

Angela heeft belangrijke tips voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met depressie. "Vraag hulp als het echt niet gaat. Probeer iemand te vinden om mee te praten, eventueel online. Bij www.deluisterlijn.nl en bij www.113.nl kun je met deskundige vrijwilligers anoniem praten via telefoon of chat. Het helpt écht om je gedachten te delen! Met mij gaat het nu gelukkig goed. Mijn wilskracht is weer helemaal terug. Fysiek gaat het nog niet altijd maar ik heb er vertrouwen in dat dat ook goed gaat komen!"

De Krachtcentrale 013
Angela volgde haar traject bij De Krachtcentrale 013. Kijk voor meer informatie en andere persoonlijke verhalen op de geheel vernieuwde website van De Krachtcentrale 013:

dekrachtcentrale013.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden