Leerlingen leerden lichtval bekijken en kleurstelling bepalen om uiteindelijk de ultieme modefoto te schieten.
Leerlingen leerden lichtval bekijken en kleurstelling bepalen om uiteindelijk de ultieme modefoto te schieten. (Foto: )

FOTO'S - De ultieme modefoto op OBS de Fonkel

Nadenken over de styling van een model en zorgen dat je er ook nog een mooie modefoto van maakt. Wie wil er nu niet aan zo'n les op school deelnemen? Leerlingen van groep 7 en 8 van Openbare Basisschool De Fonkel in Tilburg-West kropen recent in de rollen van model, stylist en modefotograaf tijdens de masterclass modefotografie en styling.

TILBURG - Deze les is een onderdeel van het programma IMC basis van stichting IMC de Weekendschool. Onder leiding van fotografe Sterre van Waals, werkzaam bij Olympus Nederland, en stylist Elise Bakker, eigenaar van Roadthrifters (bedrijf in tweedehandskleding) werd er gekleed, verkleed, lichtval bekeken, kleurstelling bepaald om uiteindelijk de ultieme modefoto te schieten.

Tijdens de les kregen leerlingen uitleg door Sterre over het gebruik van de camera en werd ermee geoefend. Elise leidde ze binnen in het styling-vak door stil te staan bij de verschillende stijlen uit de jaren '70, '80 en '90. Daarna kon het echte werk beginnen met het maken van setjes en combineren van kleding in ofwel sport en streetstyle kleding uit de jaren '80 ofwel Guccistyle geïnspireerd over de 70er en 80er jaren. Vervolgens werden door de leerlingen met ongelooflijk veel enthousiasme de ultieme modefoto's en zogenoemde 'flat lays' geschoten. Op de vraag wat de kinderen er van vonden zei Furkan uit groep 8: "Je mocht veel dingen zelf doen en zelf samenstellen". Yara uit groep 8 vulde aan: "Ik vond zelf je outfit bij elkaar zoeken erg grappig".

Gastdocenten
Elise en Sterre waren onder de indruk. Elise: "Zo tof om te zien hoe ver kinderen van 10, 11, 12 jaar al zijn in het maken van setjes en combinaties". Sterre viel op dat 'deze jonge kinderen totaal nog niet geremd zijn in hun creativiteit - anders dan bij pubers- en zonder schaamte alles aantrokken'.

De leerlingen van groep 7 en 8 krijgen twee jaar lang, elke week, onder schooltijd via het programma IMC Basis van Stichting IMC de Weekendschool les van bevlogen gastdocenten. Leerlingen ervaren en ontdekken samen met de gastdocenten vakgebieden zoals Journalistiek, Wetenschap, Recht, Geneeskunde en Beeldende Kunst.

Deze verschillende vakgebieden worden verkend door zoveel mogelijk zelf aan de slag te gaan met 'het echte werk': de nadruk tijdens de lessen ligt op het zelf doen en ervaren. Ze leren vaardigheden die de rest van hun leven van pas komen, vergroten hun netwerk, krijgen meer zelfvertrouwen doordat ze hun talenten en voorkeuren ontdekken en krijgen een breed beeld van de maatschappij en hun mogelijkheden daarin.

Audrey Tulkens
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden