Elise Wijnen met haar jongste glas-in-lood creatie, Ol' Dirty Bastard.
Elise Wijnen met haar jongste glas-in-lood creatie, Ol' Dirty Bastard. (Foto: Gerard Sanberg)

Glaskunstenares Elise vereeuwigd legendes

De meeste mensen associëren gebrandschilderde ramen met verheven zaken als kerken en heiligenlevens. De Tilburgse glaskunstenares Elise Wijnen wil echter de hedendaagse legendes in glas-in-lood vangen. Rappers als Ol' Dirty Bastard en Notorious B.I.G deed zij al, Bob Marley zit er aan te komen.

TILBURG - Wijnen woont in Tilburg maar houdt atelier in Udenhout, want: "Een atelier in Tilburg, dat is voor mij niet te betalen." Het is sowieso moeilijk om rond te komen van glaskunst: "Nee, dat gaat echt niet. Ik werk drie dagen per week in een winkel, dat is financiële noodzaak. Kijk, het zou natuurlijk ideaal zijn als ik genoeg financiële armslag had om mijn werk op te sparen en om de zoveel tijd een grote expositie te houden van alles wat ik in die periode had gemaakt, maar dat gaat niet. Het is een dure bezigheid hoor, glaskunst. Dure spullen, dure gereedschappen. En dan die oven! Deze kwast hier, die kost 80 euro. Dus ik hergebruik, als het zo uitkomt."

De vijzel
Wijnen demonstreert hoe het in zijn werk gaat, het kleuren van glas (brandschilderen): "Kijk, je hebt pigment in verschillende kleuren, dat is glasslijpsel. Dat meng je met bindmiddel, azijn, en dan ga je vijzelen. Schuren, zeg maar. Wat het lastig maakt, is dat het snel opdroogt. In drie minuten!" Ze doet het voor en wat opvalt zijn haar zorgvuldig versierde nagels. Werkt dat niet onhandig? Wijnen moet lachen: "Ja zeg, dat heb ik anders niet hoor maar ik had gisteren een feestje. Maar wel, ik werk meestal niet handschoenen aan zoals andere glazeniers." Langzaam maar zeker wordt het mengsel klaargewreven voor de oven, want daar moet het in: "Ja, zo werkt dat. Zo maak je een afbeelding op glas en dat gaat dan de oven in en het pigment smelt in het onderliggende glas, als fusion." Wijnen heeft de opleiding tot glazenier aan het Lucas in Boxtel gevolgd maar niet afgemaakt: "Ik zie mezelf als vrije kunstenares en ik wilde gewoon aan de slag, volgens mijn eigen inzichten. Dat viel daar niet goed, maar ja zo zit het wel dus ik ben voor mezelf begonnen! Ik voel ook niets voor restauratie, daar komt geen creativiteit bij te pas. Dat kunnen andere glazeniers beter."

Bob Marley
Wijnen over haar onderwerpkeuze: "Hedendaagse legendes. Eerst die rappers, en nu Bob Marley." Hoe breng je het aan de man? "Ik wil het lanceren met een groot reggaefeest, ja! Coffeeshops bij betrekken, zoiets. Met veel respect voor Marley en zijn politieke achtergrond. Get up stand up, stand up for your rights!"

??Gerard ?Sanberg
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden