Foto:

Doorbraak bij Parkinson: ETZ meet hersensignalen

Een nieuwe versie van de apparatuur voor 'diepehersenstimulatie' is deze week voor het eerst bij een Nederlandse patiënt geïmplanteerd. Dat gebeurde door neurochirurgen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. De apparatuur legt hersensignalen vast, die artsen uit kunnen lezen. Hiermee kan de behandeling nog beter op elke patiënt worden toegespitst.

TILBURG - Diepe hersenstimulatie bestaat al jaren, maar deze nieuwe neurostimulator heeft veel extra mogelijkheden. Het meest bijzondere is dat het apparaatje informatie verzamelt via de elektroden in de hersenen. Daardoor kan de behandelend neuroloog de behandeling aanpassen op grond van deze precieze informatie. Voorheen moest hij daarvoor afgaan op zijn eigen waarnemingen of de ervaringen van de patiënt, nu kan daar ook feitelijke informatie uit de apparatuur voor gebruikt worden. Een belangrijke doorbraak, vindt neuroloog Thies van Asseldonk. "Want elke patiënt reageert anders op de stroompulsen van de neurostimulatorbatterij die onderhuids, onder het sleutelbeen wordt geplaatst."
Ook heeft de toepassing een verbeterd programmeerapparaat, met gebruikmaking van een gebruikersvriendelijk, specifiek voor elke patiënt geconfigureerd mobiel Samsung-apparaat waarmee de patiënten hun therapie eenvoudig zelf kunnen beheren. Patiënten kunnen hiermee de batterij aan en uit zetten of de stroomfrequentie aanpassen.
Neurochirurg Geert-Jan Rutten voerde de succesvolle operatie uit: "Dit is een belangrijke verbetering. Artsen kunnen de hersensignalen van patiënten nu rechtstreeks beoordelen. Daardoor kunnen we elke patiënt een behandeling op maat geven."
Patiënten krijgen hierdoor ook de mogelijkheid een actieve rol te spelen binnen hun therapie, en artsen kunnen gepersonaliseerde therapie aanbieden op basis van gegevens uit het apparaat. Rutten: "Wij gaan vanaf nu ervaring opdoen met de nieuwe software en gaan leren van de geregistreerde hersensignalen."
Jaarlijks vinden in het ETZ circa zestig DBS-operaties plaats.

Audrey Tulkens
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden