Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Ik heb allergieën. Tenminste, dat denk ik, want ik heb me nooit laten testen. Dat komt omdat één van mijn allergieën naalden is. Als ik die zie dan breekt me het zweet namelijk uit en word ik misselijk. Dus die laat ik niet te dicht bij mij komen.

Wat ik wel al jaren heb, is hooikoorts. En niet in mindere mate, neen. Ik denk dat ik de persoon in Nederland ben die het meest last heeft van hooikoorts. Die prachtige allergie heb ik van mijn vader gekregen. Die niest namelijk ook het hele huis bij elkaar. Als jong meisje nieste ik heel veel en heel schattig. Nu ben ik wat ouder en laat ik mijn nies de vrije loop. Dus niet meer schattige en subtiel. Als 27-jarige vrouw nies ik nu precies zo hard en zo vaak als mijn 55-jarige pa. Ik vraag me dan vaak wel af wat de buren moeten denken, want het aantal decibel dat ik produceer met niezen, loopt flink op. Op een festival kun je mij boven de muziek uithoren. En omdat het nu het hele jaar geen winter meer is (wat ik ondanks de opwarming van de aarde érg prettig vind), blijf ik ook bezig. Er bloeit en groeit altijd wel iets. En wellicht helpt het ook niet mee dat ik het hele huis vol planten en bloemen heb gezet. Opgezwollen ogen en een loopneus kunnen niet op tegen de gezelligheid van een bosje bloemen,

Ik heb leren leven met mijn hooikoorts. Zo vaak als 392 keer niezen op een dag is niet meer vervelend voor mij. Zelfs voor mijn vriend niet meer. Die is daar Oost-Indisch doof voor geworden. Er gaan per dag wel twee pakjes snotlappen doorheen, dus het is financieel wel een kleine kostenpost. En ook de vaseline die ik moet kopen omdat ik die snotlappen dus heel de tijd tegen mijn neus schuur, is bij de maandelijkse kosten inbegrepen. Het zijn mijn vaste lasten. Toch zou ik wel eens een dag zonder hooikoorts willen hebben. Dat ik niet bang hoef te zijn dat ik mijn tissues niet bij me heb, geen angst dat ik de buren tot last ben en vooral geen snot in of uit mijn neus hebben druipen. Maar dan wordt het wel héél stil in de wijk.

Jacky Eickes
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden