Foto: Martin van der Plas

Pastor Marijn van de Laar: Carnaval

Door Pastor Marijn van de Laar

Er is een tijd geweest, in mijn jongere jaren, dat ik in deze dagen niet meer te houden was. Het is bijna carnaval en ik ken nog steeds veel mensen, bij wie het in deze week overal begint te kriebelen. Dat gebeurt gelukkig op deze manier maar ééns per jaar. Carnaval is het binnenstappen in een totaal andere wereld; je dagelijkse zorgen achter je laten en je onderdompelen in een soort roes van zorgeloosheid en vreugde.

Dat is ook de oorsprong ervan: een narrenfeest uit de Middeleeuwen vlak vóór de vastentijd begon. Priesters, monniken en andere burgers trokken gemaskerd door de straten, zongen liederen en maakten zich vrolijk over God en de wereld. Studenten durfden het aan de gewaden van hun professoren en vorstelijke personen aan te trekken en te spotten met hen, die in hun normale leven hoog geplaatste personen waren.

De wereld omgekeerd, zo zou je het feest kunnen typeren. Vooral bij de katholieken is carnaval heel populair. In het gebeuren wordt duidelijk, dat vreugde een soort grondhouding is voor de mensen en dat binnen die vreugde eens per jaar allerlei waarden op hun kop gezet mogen worden en gerelativeerd. Dat daarbij, vlak vóór de vastentijd, overvloedig wordt gegeten en gedronken, moge duidelijk zijn en dat past er net zo goed bij als hossen en zwieren.

Zo'n 180 jaar vóór Christus schreef Jezus Sirach (één van de schrijvers van de Bijbel uit het Oude Testament): "Geef je niet over aan droefheid en kwel jezelf niet met tobberijen. Blijheid van hart doet een mens leven en een vrolijk mens leeft lang. Zoek afleiding voor je zorgen, troost je hart en jaag de droefheid weg van je pad. Want door droefheid zijn veel mensen te gronde gegaan en droefheid levert niets op. Jaloezie en woede verkorten het leven en zorgen maken iemand oud vóór zijn tijd. (Jezus Sirach 30, 21-40)." En zó is het; dat is Carnaval vieren en óók al doe ik al jaren geen Kruikenviering meer op maandag, óók al zullen de kruiken en kruikinnen mij niet meer ontdekken tussen de mensenmassa, ik vind carnaval nog altijd een supergaaf feest en ik wens iedereen in onze stad dit feest toe. En vergeet niet om op Aswoensdag een Askruisje te komen halen, want dat hoort er óók bij.

Audrey Tulkens
Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden