De bekende jazzpianist Gé Bijvoet achter de prachtige Steinway-vleugel in de Pianier op zondag 12 januari. Op 16 februari is er weer zo'n muzikaal pareltje: vier laureaten van het festival Tilburg Op Vleugels.
De bekende jazzpianist Gé Bijvoet achter de prachtige Steinway-vleugel in de Pianier op zondag 12 januari. Op 16 februari is er weer zo'n muzikaal pareltje: vier laureaten van het festival Tilburg Op Vleugels. (Foto: Gerard Sanberg)

De Noordmannen: 'Vanuit onszelf'

"Onze wijk, Tilburg Noord, is heel divers. Hier zit van alles door elkaar: bedrijven, winkels, rijtjeshuizen, flats, appartementen, parken, bedrijfsverzamelterreinen, winkelcentra, villa's. En heel ruim bemeten, het zijn vaak grote percelen. Dat is mooi hoor, heel anders dan wat je er vaak over hoort."

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Aan het woord is Frans van de Sande, één van de Noordmannen en vurig pleitbezorger van zijn wijk, Tilburg-Noord. Hij signaleert: "Je hoort te weinig over onze wijk in de media. Alles gaat altijd over het centrum van de stad of de Blaak of de Reeshof. Tilburg-Noord blijft zo een ondergeschoven kindje en dat is niet goed. Maar wij, de Noordmannen dus, wij zijn niet bij elkaar gaan zitten met een beleidsplan, nee hoor, dan moet je gaan vergaderen en dat ligt ons niet. Daar willen we geen tijd in stoppen. Wij zijn ondernemers en we organiseren dingen omdat we dat leuk vinden. Gewoon, vanuit onszelf."

Festival en Muziekpareltjes
Vorige maand organiseerde Van de Sande in zijn pianowinkel een concert van jazzpianist Gé Bijvoet, schitterende muziek op zondagochtend (zie foto). Op 16 februari is er weer zo'n muzikaal pareltje: vier laureaten van het festival Tilburg Op Vleugels. "Dat is echt klasse, onder andere werk van de Tilburgse componist Jo Sporck. Ook op zondagochtend ja, om 11.30 uur." En afgelopen december was al weer het derde kerstontbijt in de autozaak Probaat, ook een van de Noordmannen dus. "Ja, Vereniging De Noordmannen, dat is de paraplu boven de evenementen die we toch al organiseerden. Nou, die naam, dat is aangeslagen. Bloemenhandel Magnolia doet ook mee, we zijn dus met z'n drieën. Hup, leven in de brouwerij!!" Een heus straatfestival hebben ze ook op touw gezet. Dat was wel aangekondigd, maar ze hadden niet verklapt wáár dan precies. Een Antilliaanse slagwerkgroep trommelde het publiek bij elkaar en vervolgens waren er op vier plekken korte concerten. Van de Sande: "De bezoekers rouleerden over die locaties. Bij Probaat was een Klezmerband, hier het pianoduo Sfogato, bij Magnolia trad Berrie Kolmans op met Nederlandse liederen en in Ridderhof zong een Zeemanskoor."

Graag diverser
Noord is wellicht de meest multiculturele wijk van de stad. Van de Sande: "Ja, bij de pianoles zie je dat wel terug. Daar zitten Syrische, Eritrese, Turkse, Marokkaanse en Surinaamse kinderen, noem maar op. Bij onze evenementen kan dat beter, die weerspiegeling van de diversiteit in de wijk." Bij het kerstontbijt in december speelde een Turkse man op de Saz, een Turks snaarinstrument. Dat hielp!

??Gerard ?Sanberg
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden