Dankzij het verzet van kunstenaars en buurtbewoners is het Carrégebouw in 1982 aan sloop kunnen ontkomen. info: www.heemkundekringtilburg.nl
Dankzij het verzet van kunstenaars en buurtbewoners is het Carrégebouw in 1982 aan sloop kunnen ontkomen. info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: Joep Vogels )

MoNUment van de Week Carré 32

TILBURG - Vooral onder oudere Tilburgers zal dit gebouw aan Carré 32 beter bekend staan als het voormalig Sint Elisabeth Ziekenhuis aan de Jan van Beverwijckstraat dan als het Carré. 

Zij herinneren zich de poliklinieken, de EHBO en de karakteristieke boog bij de hoofdingang die leidde naar de vierkante binnenplaats van het complex. Het gebouw is ontworpen door architect Eduard Cuypers en werd gebouwd in 1927. Het vormde samen met het gebied van wat nu Jan Wierhof en Jan Ingenhouszpark heet het oude Elisabeth Ziekenhuis.

Toen in 1982 het Elisabeth Ziekenhuis naar Tilburg-Zuid verhuisde werd een groot deel van het monumentale complex gesloopt. De herkenbare boogpoort bleef, met de zandstenen beelden van Cosmas en Damianus, de patroonheiligen van artsen en apothekers. Ze zijn van de Tilburgse kunstenaar Hans Claesen. Ook de zijvleugel, het hoofdgebouw en een deel van de Klasse-afdeling bleven behouden. Door de vierkante binnenplaats werd het gebouw omgedoopt tot Carré.

Waar tussen 1929 en 1982 de kunst van een goed herstel door zusters, broeders en chirurgen werd beoefend, beoefenen nu ruim 87 creatieven uit diverse disciplines hun eigen kunst.

Het gebouw staat niet op een monumentenlijst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden