Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Column

Ik ben geen bourgondiër. Ook geen gigantische alcoholliefhebber. Natuurlijk wel op een feestje (en dan in grote, grote mate en genoeg voor drie weken), maar op een doordeweekse dag moet ik niet aan alcohol dénken. En toch ben ik vorige week mee geweest naar een wijnproeverij. Het klinkt decadent en het is decadent. En als ik iets niet ben, dan is het decadent. Dus dit was de perfecte combinatie. Helaas niet voor de mensen die daar waren.

Zat ik daar op een gewone, doordeweekse dinsdagavond. In Hilvarenbeek. Met drie flinke glazen voor me, een bak met brood en een leeg kommetje. Ik dacht dat het lege kommetje gevuld zou gaan worden met flessen wijn. Maar dat bleek het spuugbakje te zijn. Altijd wanneer ik mensen op tv in zo'n spuugbakje zag spugen, dacht ik: wat een onnozelaars. Doen alsof je de elite bent en een spuugbakje nodig hebt om vieze wijn uit te spugen. Maar een spuugbakje blijkt een doel te hebben. Een doel dat wij voorbij geschoten zijn. Een spuugbakje gebruik je namelijk om niet dronken te worden. Want 11 glazen wijn en dan ook nog verschillende wijn, dat heeft invloed op jouw staat van zijn. Maar mijn vriendin en ik vonden het vooral zonde van de wijn om uit te spugen. Wij hebben dus werkelijk álles, tot de laatste druppel, opgedronken. We begonnen al een beetje giegelig aan deze wijnproeverij, omdat we dus niet erg chique personen zijn. Geen mensen met kennis van wijn. En waar de mensen naast me zeiden: "deze wijn heeft een mooie nasmaak", of "ik proef de anijs. Héérlijk." Zeiden wij: "weh lekker", of "nee, goor." Gelukkig zat de neef van mijn vriendin naast me. Die begreep dingen. Probeerde twee dronken meisjes wat bij te brengen. En terwijl iedereen netjes de rest van de wijn uitspuugde, nadat er serieus commentaar werd gegeven op de wijn, zaten wij als twee holbewoners alles naar binnen te klokken.

Wel fijn voor de wijnhandelaar. Want dronken Jacky heeft wél twee flessen wijn besteld. Of ik nog weet hoe ze smaken? Nee. Of ik nog weet wat ze gekost hebben? Ook niet. Dus nou maar hopen dat ze lekker zijn. Want ik heb geen spuugbakjes thuis.

Jacky Eickes
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden