Een gaaf exemplaar van een 19e-eeuwse langgevelboerderij met een verwijzing naar het vroegere agrarische karakter van dit deel van Tilburg. www.heemkundekringtilburg.nl
Een gaaf exemplaar van een 19e-eeuwse langgevelboerderij met een verwijzing naar het vroegere agrarische karakter van dit deel van Tilburg. www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: unknown)

MoNUment van de week: Bosscheweg 87

Dit vrijstaande pand aan Bosscheweg 87 ligt nabij de kruising met de Oud Lovenstraat en het Oud Lovenpad aan de tussen 1822 en 1827 als rijksweg aangelegde Bosscheweg. De redengevende omschrijving van dit gemeentelijk monument dateert de boerderij op 1894, maar op de eerste steen staat 1873.

TILBURG -Het bakstenen gebouw heeft een plint van hardsteen die voor het woongedeelte wat hoger ligt. De bovenlichten bij voordeur en vensters zijn uitgevoerd in glas-in-lood. In het bedrijfsgedeelte zien we een dubbele segmentboogvormige staldeur en getoogde stalramen. Alle deuren en ramen zijn voorzien van een strek. De gevel is aan de bovenzijde afgewerkt met een boven het woongedeelte gedecoreerde fries. De vensters in de linkerzijgevel liggen ook onder een strek. De rechterzijgevel heeft op de begane grond stalvensters, daarboven flankeren stalramen met radtracering een hooideur. Het zadeldak is met gesmoorde pannen gedekt. Links van de boerderij staat een voormalig bakhuis. Aan de straatzijde ervan werd nog een ‘melklokaal’ (melkverkooppunt) bijgebouwd.

De boerderij wordt nog steeds door dezelfde familie bewoond. Medio jaren ’70 werd het voorerf gereduceerd tot wat het nu is omdat grond onteigend werd voor aanleg van de nu aanwezige ventweg.

Justin Stolwijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden