Jong en oud kunnen retrogames op Arcade-kasten uit de jaren ‘80 spelen.
Jong en oud kunnen retrogames op Arcade-kasten uit de jaren ‘80 spelen. (Foto: )

Kennisevent LevelUp over gamen

Sabine Donders houdt op 7 maart voor de tweede keer het event LevelUp. Een zaterdag in de LocHal, waar het fenomeen gamen van alle kanten wordt belicht en ook beleefd. Voor kinderen, jongeren en ouders en professionals.

TILBURG - “LevelUp kijkt naar gamen als een talent”, vertelt Sabine. “Het is leuk, leerzaam, uitdagend en sociaal. En het is ook een talent dat bij extreem gedrag zorgwekkend kan zijn, zoals dat voor alle talenten geldt. Jongeren en professionals hebben ons gevraagd een event te organiseren waar beide kanten aan bod komen, en waar je kunt luisteren naar deskundige gamers en deskundige onderzoekers."

"Op deze middag bieden we een mix van kennis, mogelijkheden en spelen aan, rond het thema gamen. We bieden de kans de kloof die kinderen en ouders, leerlingen en docenten ervaren een beetje te dichten. We prikkelen om met elkaar in gesprek te gaan. Ouders kunnen ideeën opdoen hoe signalen te herkennen, wanneer het niet langer een leuke hobby is. Maar ouders worden ook uitgedaagd nieuwsgierig te zijn naar een game en waarom hun kind het zo graag speelt. Vergelijk het met een andere hobby, zoals voetbal of muziek.”

Level Up 2020
“LevelUp houden we dit jaar op zaterdag 7 maart en wederom in de LocHal. De toegang is gratis, iedereen is welkom. We vragen mensen zich aan te melden, maar ook zonder aanmelden ben je welkom. Voor de Fortnite battle en FIFA, bij het onderdeel Playground, is inschrijven wel verplicht, gezien de grote belangstelling en het beperkte aantal plekken.”

“We hebben verder het onderdeel Game-Talks, waarin experts kennis delen over gamen en alles wat daarbij komt kijken. Het zijn korte presentaties van maximaal een half uur. Een van de Game-Talks wordt dit jaar verzorgd door de E-sporter Sem, professional gamer van Willem II. Deze Gametalk is voor kinderen, jongeren en volwassenen. Sem van den Hoof vertelt over zijn leven als E-sporter en beantwoordt vragen. In de Playground speelt Sem later op de middag een pot voetbal. Leonie Kamps van Trimbos vertelt in haar Gametalk over de wetenschappelijke kant, de feiten en de cijfers over gamen, gameplezier en problematisch gamen. De derde spreker is Maurits Meeusen, e-sport commentator en zelf fervent speler. Hij neemt de luisteraars mee in de professionele wereld van de e-sports en geeft net als Sem een kijkje achter de schermen.” Er komt nog een vierde spreker maar deze houdt Sabine nog eventjes voor zichzelf.

Playground
Sabine is trots op het onderdeel Playground, de plek waar je kunt gamen. “Jong en oud kunnen retrogames op Arcade kasten uit de jaren ‘80 spelen. Ouders vinden het leuk, dat was vorig jaar overduidelijk, en zien zo de ontwikkeling van de games die zij kennen tot de huidige, innovatieve games. Het maakt nieuwsgierig naar de games die hun kinderen spelen. Kinderen van 10 tot 15 jaar kunnen met elkaar en met E-sporter Sem battelen in een pot FiFa. Op de Playground hebben we ook een VR-spel waarin je een in een virtuele wereld gaat uitdagende puzzels aangaat. Maar ook het VR spel Beat Saber, is een leuke ritmegame met opzwepende muziek, waarbij het je doel is om de beats weergegeven door kleine blokjes te verslaan terwijl ze op je afkomen. ”

“Weer heel anders is het onderdeel Game Opportunities, met mooie Indie games (waar Minecraft in het begin ook onder viel). Dit zijn kunstzinnige games met een innoverende aanpak vaak zijn het interactieve verhalen met een thema zoals eenzaamheid of depressie.” voegt Sabine toe.

Romeincraft
“Waar we ook heel erg trots op zijn is het project Romeincraft. Het populaire spel Minecraft staat hier centraal. Aan de hand van archeologische en historische informatie over Tilburg biedt Romeincraft het publiek de mogelijkheid om te leren over de historische gebouwen van Tilburg en door deze virtueel te bezichtigen en na te bouwen.”

Vragen
Er is ook gedacht aan de vragen die ouders, kinderen, jongeren en andere belangstellenden hebben over gamen. Sabine: “Schoolmaatschappelijk werker en zelf gamer Bas Leemans staat open voor alle denkbare vragen. Of die nu over extreem veel gamen gaan of over de conflicten die hierover kunnen ontstaan. Of over hoe een kind bepaalde (sociale) vaardigheden kan ontwikkelen door te gamen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden