Deze rups van de helmkruidvlinder is een bedreigd diersoort, maar komt wel voor op de Kaaistoep. foto Bart Horvers
Deze rups van de helmkruidvlinder is een bedreigd diersoort, maar komt wel voor op de Kaaistoep. foto Bart Horvers (Foto: Bart Horvers)

Natuur in de Kaaistoep

De Kaaistoep is een uniek stukje Tilburg. Niet door het natuurgebied zelf, maar door de onderzoeken die hier al 25 jaar zorgvuldig worden uitgevoerd door leden van de KNNV-afdeling Tilburg.

TILBURG - Inmiddels zijn er zo'n 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het gebied gevonden. De vrijwilligers ontdekten niet alleen bekende soorten, maar ook 125 soorten die nieuw zijn voor Nederland en zelfs drie nieuwe soorten voor de wereld.
Het onderzoek in de Kaaistoep kreeg in 2019 landelijke aandacht omdat aan de hand van dit onderzoek de schrikbarende achteruitgang van een aantal insectengroepen werd aangetoond door wetenschappers van de Radboud Universiteit en EIS (het Kenniscentrum Insecten).
Om dit jubileumjaar te vieren organiseert de KNNV-afdeling Tilburg in 2020 onder andere de expositie ‘De Kaaistoep in Beeld’. Aan de hand van een verzameling foto’s worden de sfeer en de activiteiten van het onderzoek weergegeven.
De expositie is op zaterdag- en zondagmiddag, gratis te bezoeken van 1 tot en met 29 maart in Galerie de Roos, Veldhovenring 25 in Tilburg. Daarna zal de expositie gedurende het jaar nog op verschillende locaties in Tilburg te zien zijn.
Op 14 maart is het symposium Citizen Science: 25 jaar natuuronderzoek in de Kaaistoep, dat gehouden wordt in Natuurmuseum Brabant.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden