John Rossou met een van zijn Frisé kanaries (foto: Theo van Etten).
John Rossou met een van zijn Frisé kanaries (foto: Theo van Etten). (Foto: )

Kanaries met de mooiste krullen

John Rossou is gezinsverzorger, kleuterleider en arts tegelijk. En in deze bijzondere combinatie is hij ook nog eens wereldkampioen. Hoe dat kan? Met kanaries!

Door Theo van Etten

TILBURG – “Mijn vader ging nooit mee naar de kerk. Volgens mijn moeder bezocht hij een andere ‘kerk’, dat bleek vogelhandel Van Dijk te zijn aan de Bisschop Aelenstraat. Die wereld, die reuring, dat trok mij enorm aan.”

Aldus de 66-jarige geboren Tilburger. Tegenwoordig woont John Rossou in Udenhout, samen met zijn vrouw en zo’n 200 kanaries. Als vijfjarige werd hij door zijn vader aangestoken door een virus dat hem nooit meer losliet. “Nee, gezamenlijke vakanties zijn er niet bij, deze hobby vraagt 24/7 om de volle aandacht”. En met succes. Veertien jaar op rij met slechts één jaar onderbreking werd John wereldkampioen met een of meerdere van zijn Frisé-kanaries. 40 gouden medailles behaalde hij al met zijn ‘postuurkanaries’. Daarbij gaat het vooral om het uiterlijk van de vogel, de houding en het voorkomen. Daarnaast is John een graag geziene gast op vogelshows over de hele wereld en wordt hij regelmatig gevraagd om lezingen te geven of als keurmeester op te treden.

Puur natuur
Maar wat is dan het geheim achter al die gouden plakken? “Aandacht”, zegt John. “Goed observeren, de tijd ervoor nemen. Zit hij er wel goed bij? Is zij wel goed in conditie? Ik zie vandaag al of ze morgen een griepje krijgen. Maar je moet ook besluiten durven nemen: groeien deze vogels met de juiste begeleiding uit tot kampioenen? Zo niet, dan worden ze verkocht. Is dat hard? Ja, maar ik ga voor het hoogst haalbare. En als een vogel ziek wordt ga ik niet naar de eerste de beste dierenarts. Dan sta ik binnen een paar uur in Antwerpen.” Belangrijk voor John is dat alles puur natuur is. “Ik ben een professionele kweker, geen productiefabriek. Mijn criterium luidt dat een vogel zichzelf moet kunnen voortplanten en dat ze ook hun eigen jongen grootbrengen. Geen inzet van pleegouders dus. Daarmee is de spoeling weliswaar dunner (lees: er komen minder jongen dan bij professionele kwekers, red.) maar ik vertrouw op mijn kennis en ervaring.”

Respect voor gezin
En die heeft hij inmiddels ruim voldoende. Niet verwonderlijk want John is dagelijks een uur of zeven bij zijn kanaries te vinden. "Mijn hobby vraagt inderdaad veel van mijn gezin. 'Even naar de kooi' is al snel enkele uurtjes. Daar hebben we gelukkig een mooie balans in gevonden en dat respecteer ik zeer.” Je zou denken dat wereldkampioen worden steeds weer een hoogtepunt is. Maar voor John heeft het ook een andere kant: “Als ik win valt er echt een last van mijn schouders. Niet alleen de bevestiging dat ik het goed gedaan heb, maar vooral dat de tijd die ik mijn gezin ontnomen heb niet voor niets is geweest. Als ik dan vervolgens weer ergens een foto zie opduiken met mijn kanaries, tja, dan ben ik natuurlijk apetrots!”

Theo van Etten
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden