Niko de Wit licht zijn werk toe in zijn atelier aan de Noordhoekring. 50 jaar beeldend kunstenaarschap heeft zo'n 650 beelden opgeleverd, waarvan om en nabij 100 in opdracht.
Niko de Wit licht zijn werk toe in zijn atelier aan de Noordhoekring. 50 jaar beeldend kunstenaarschap heeft zo'n 650 beelden opgeleverd, waarvan om en nabij 100 in opdracht. (Foto: Gerard Sanberg)

"Ik word steeds speelser"

De Tilburgse beeldhouwer Niko de Wit is inmiddels 50 jaar aan de slag in zijn vak en blijft onverminderd productief. De uitstalkasten in zijn atelier en zijn beelden in de openbare ruimte bewijzen dat. Zie bijvoorbeeld in de Muzentuin het frivole Dansende Schildpadden. Nu exposeert hij in de LocHal, samen met kunstbroeder Sjon Brands, ook Tilburger.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - De Wit kreeg zijn opleiding 50 jaar geleden aan de kunstacademie in Tilburg: "Ja, een inspirerende tijd was dat en een geweldige opleiding. Heel talentvolle leraren waar ik veel van heb geleerd. Later, vanaf 1970, ontwikkelde ik een eigen stijl." Zijn werk wordt wel beschreven als abstract-geometrisch en dat lijkt in tegenspraak met speels, maar dat is het niet. De Wit: "Alledaagse vormen, die inspireren mij vaak. Dat kan echt van alles zijn. Een appel die in stukken is gesneden bijvoorbeeld, een bijlkop (zie foto) of de broodkorstjes die mijn kleinzoon op zijn bordje laat liggen als hij boterhammen heeft gegeten. Ja hoor, ook zoiets banaals, kijk maar." En inderdaad, als je goed kijkt zie je dat het open, bronzen vierkant dat oogt als een soort venster, opgebouwd is uit vier broodkorsten. Deze beelden maakt hij vanuit zichzelf, als autonome kunstenaar die speelt met de alledaagse werkelijkheid. De Wit: "Dat is spelen met vormen. Combineren, balanceren, iets nieuws vinden door uitgewogen maar onverwachts te stapelen. Niet symmetrisch, daar zit geen spanning in."

Penningen en portretten
Het atelier aan de Noordhoekring staat vol met dit soort beelden, maar De Wit maakt ook heel ander werk. Penningen en portretten in opdracht, de Tilburg Trofee bijvoorbeeld. En, groter en monumentaler, beelden voor de openbare ruimte. Zijn bekendste werk is waarschijnlijk wel het schitterende Port du Nord, een enorme trap in het landschap met bovenaan een open omlijsting. Als je de trap hebt beklommen en in die opening staat, kijk je uit over de omgeving van Rhoon.

In 50 jaar vakmanschap heeft De Wit een imposant oeuvre opgebouwd dat hij graag naar buiten brengt. Komende april houdt hij een jubileumtentoonstelling met galerie Luycks, maar nu exposeert hij, samen met zijn Tilburgse kunstbroeder Sjon Brands, in de LocHal (begane grond, links in de gang achter). De Wit: "Wat ons bindt is een vorm van absurdisme, we combineren onverwachte dingen onder de titel Homo Ludens, de spelende mens. Een christusbeeld met een roeptoeter bijvoorbeeld, of een eend die uit een hoorn piept. Speels ja, je moet er om grinniken." Zie ook:

www.nikodewit.nl

Gerard Sanberg
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden