Twee bekende architecten maakten één gevel, het linkse deel is van Ruts, het rechtse van Bedaux.
Twee bekende architecten maakten één gevel, het linkse deel is van Ruts, het rechtse van Bedaux. (Foto: Joep Vogels)

MoNUment van de week Nieuwe Bosscheweg 19

Architect F.P.J Ruts mocht in 1931 het spits afbijten zonder dat hij wist dat zijn collega Jos. Bedaux negen jaar later voor het vervolg zou worden ingeschakeld. Aannemer J.F. Struijcken die met Ruts veel woningen hier in de buurt gerealiseerd had was Ruts opdrachtgever. Het werd een half vrijstaande woning met rechts een oprit met garage.

TILBURG - In 1940 liet industrieel W. Kars architect Jos. Bedaux het huis grondig verbouwen en uitbreiden. De oprit werd overbouwd en het rechterdeel van de gevel naast de ‘Ruts-toren’ kreeg een Bedaux-uitstraling. De ramen die nu verticaal in vieren (boven) en in drieën (beneden) gedeeld zijn waren oorspronkelijk ieder op zich in nog eens zes ruitjes onderverdeeld.

Ook aan de halfronde poort, de forse schoorsteen en de dakkapel met wangen is de Bedaux van die tijd nog goed te herkennen.

Wim Kars was directeur van de wollenstoffenfabriek Swagemakers-Caesar, aan de Gasthuisring. Hij heeft hier ruim tien jaar gewoond. In 1954 liet hij een architect uit Laren een landhuis bouwen aan de Hogeschoollaan nr. 239. Kars was getrouwd met Lot van den Bergh, dochter van wollenstoffenfabrikant F.B. van den Bergh. (BeKa)

heemkundekringtilburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden