René Verhoeven voor het nieuwe onderkomen van Quiet aan de Hoflaan: "Gelukkig hebben we weinig bezoekers verloren door die verhuizing."
René Verhoeven voor het nieuwe onderkomen van Quiet aan de Hoflaan: "Gelukkig hebben we weinig bezoekers verloren door die verhuizing." (Foto: gerard sanberg)

Quiet nationaal genomineerd

De nominatie voor de Nationale Vrijwilligersprijs was op zichzelf al een hele eer, en nu heeft Quiet Tilburg zelfs de shortlist gehaald. Ze horen bij de laatste twaalf en dat is een prachtige erkenning van het goede werk dat hier gebeurt.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - De naam Quiet is een spottend commentaar op het kabaal dat wordt geschopt over de rijkste mensen van Nederland in de Quote 500. "Rijkdom brengt verantwoordelijkheid met zich mee", zegt Qoute-miljonair en Quiet-sponsor Dirk Lips daarover.

Verzachten en versterken
René Verhoeven, vrijwilligerscoördinator bij Quiet, vertelt er gepassioneerd: "Wij willen armoede verzachten door mensen geluksmomenten te bezorgen. Zo haal je ze even uit die situatie die zo uitzichtloos lijkt. We doen dat met behulp van lokale sponsors. We geven geen geld, dat is niet het idee. Wij zijn een soort koppelorganisatie, wij geven door wat onze sponsors ter beschikking stellen. Die sponsors, dat kunnen zowel bedrijven zijn als particulieren." Er is een heel palet aan cadeautjes beschikbaar. Verhoeven: "Kaartjes voor Willem ll of voor Theaters Tilburg. Gratis knipbeurt bij de kapper. Pedicure, sauna, kinderfeestje, dagje naar de Efteling. Etentjes via onze horeca-sponsors, restaurants die wekelijks een tafel reserveren voor iemand van Quiet. Kun je toch een keertje lekker in de stad eten. Mooi toch?"

Versterken en vertellen
Vaak heeft dat voor de members, zoals de bezoekers van Quiet worden genoemd, positieve gevolgen die verder reiken dan die gezellige avond. Verhoeven: "Ja, dat is het vervolg. We willen armoede verzachten en mensen versterken. Als dat lukt vertellen we dat verhaal, dat is de derde v en die geeft anderen moed. Bijvoorbeeld Shirley, op de foto."

Anderhalf jaar geleden verhuisde Quiet uit de Boomstraat, nabij het centrum, naar de Hoflaan. Dat moest vanwege ruimtegebrek in het pand aan de Boomstraat, maar het was ook een gok: zouden de members Quiet nog kunnen vinden, zo ver in het westen? Het pakte goed uit. Verhoeven: "Elke dinsdag hebben we inloopochtend, van 09.30 tot 12.00 uur. Dan is het open deur voor alle members en komen er toch wel zo'n 70 mensen. Nou, dat is niet minder geworden, in ons nieuwe gebouw."

Nominatie en verkiezing
De uitverkiezing voor de Nationale Vrijwilligersprijs gebeurt op 28 maart. Een vakjury hakt die knoop door, maar er wordt ook een publieksprijs toegekend en daarvoor kan iedereen stemmen. Dat kan tot 22 maart op de site www.vrijwilligersprijzen.nl. Verhoeven: 'Zegt het voort! Stem!"

Gerard Sanberg
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden