Foto:

Cliëntondersteuner als meedenker

Ze heeft ‘van nature iets met ouderen’. Caroline van Iersel (63) werd tien jaar geleden al lid van KBO en werkt er als vrijwillig oudenadviseur. Momenteel volgt zij een training tot ‘onafhankelijk cliëntondersteuner’ en neemt ze deel aan het Meedenkerscoördinatiepunt om ‘meedenker’ te worden. Hier leert zij mensen te begeleiden die hulp van de gemeente nodig hebben.

Door Aldert van der Burg

TILBURG - Van Iersel stopte jaren geleden al met haar werk bij de Dienst Landelijk Gebied ‘na de zoveelste reorganisatie’. Ze kon geen passende baan meer vinden en besloot zich te richten op vrijwilligerswerk. “Ik vind het belangrijk om iets voor de maatschappij te betekenen”, zegt ze. “En bij KBO worden niet alleen activiteiten georganiseerd, maar kun je ook allerlei trainingen volgen, zoals belastingformulierinvuller en vrijwillig ouderenadviseur.” Dat laatste doet zij nu ruim negen jaar. In die tijd las Van Iersel zich in op informatieve sites over het sociaal domein, voornamelijk over ouderen. Nu volgt ze een training bij het Meedenkerscoördinatiepunt, een gezamenlijk project van Zorgbelang-Brabant, Stichting MEE en ContourdeTwern. De gemeente Tilburg ondersteunt deze training tot ‘onafhankelijke cliëntondersteuner’, met als doel de burgers te helpen bij het regelen van ondersteuning als ze niet weten waar ze met hun hulpvraag heen moeten. “Mensen zijn niet altijd op de hoogte van gemeentelijke regelingen. Soms kan een ‘meedenker’ een probleem al oplossen tijdens een gesprek met een bewoner aan de keukentafel. Een andere keer biedt een ondersteuner aan mee te gaan naar een gesprek met de gemeente. We willen geen dingen van de mensen overnemen, maar uitleggen wat ze zelf kunnen doen.”

Ook bezwaar aantekenen hoort daarbij. Hierbij staan twee juridisch adviseurs Van Iersel bij en dit wordt door KBO georganiseerd. Zij helpen mensen bezwaar en beroep aan te tekenen tegen beslissingen van de gemeente die in het nadeel van de aanvrager uitpakken. “Mensen staan op hun achterste poten nu de gemeente hierop zoveel bezuinigt”, zegt ze.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden